Enexis gaat slimme meter uitrollen en richt eigen school op

13 augustus 2010 -  Netbeheerder Enexis start in augustus met de plaatsing van een nieuwe generatie 'slimme meters' in Limburg. Dit maakte het bedrijf bekend bij de publicatie van de halfjaarcijfers deze week. De meters zullen geplaatst worden in nieuwbouwwoningen en bij bestaande woningen op het moment dat die gerenoveerd worden, zo zegt woordvoerder Jan Bakker tegen Energieenwater.net. De nieuwe meter kan op afstand door het energiebedrijf worden uitgelezen.

Eigen school
Enexis heeft al eerder proeven met slimme meters in Limburg gehouden. Die waren vooral bedoeld om te kijken hoeveel werk er met de plaatsing gemoeid is, waar het bedrijf dan tegen aan loopt en hoe het werk het beste georganiseerd kan worden. Dat is belangrijk om te weten, zo zegt Bakker, want in de toekomst moeten er miljoenen van die meters geplaatst worden en het bedrijf heeft nu al te kampen met een gebrek aan technische personeel. Om die reden gaat het dan ook een eigen bedrijfsvakschool op MBO- niveau opzetten. Die gaat op 1 oktober van start.

Niet meer de meterkast induiken
Energiebedrijven zien het liefst dat iedereen straks zo’n slimme meter gaan nemen, zodat ze niet twee systemen (oude meters en nieuwe meters) in de lucht hoeven te houden. De Eerste Kamer heeft echter bepaald dat mensen zo’n slimme meter kunnen weigeren. Maar uit de woorden van Bakker kan worden opgemaakt dat hij niet verwacht dat veel mensen dat zullen doen. En voor de klant zijn er trouwens mogelijk ook voordelen. Want die kan een display op de meter aansluiten, zodat hij in de huiskamer precies kan zien hoeveel energie hij verbruikt, zonder dat hij daarvoor de meterkast in hoeft te duiken.

Veiligheid
Een belangrijk pluspunt van het nieuwe type meter is verder dat die veiliger is dan de eerste generatie slimme meters. Er is veel discussie over de veiligheid; zo vrezen sommigen dat het mogelijk zal zijn om ze te hacken, waarmee manipulatie van de energierekening mogelijk zou zijn, of zelfs de energievoorziening plat zou kunnen worden gelegd. “De slimme meter moet net zo veilig worden als online-bankieren”, zo zegt Bakker dan ook.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn