Amsterdam gaat aantal oplaadpunten uitbreiden naar minimaal 750

23 augustus 2010  - De gemeente Amsterdam wil het aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s in de stad gaan uitbreiden naar minimaal 750. De stad gaat binnenkort een aanbesteding hiervoor uitschrijven, zo zegt manager oplaadpalen van de gemeente Hellas Schelleman tegen Energieenwater.net. Autofabrikant Renault –Nissan heeft verder beloofd om in de loop van volgend jaar met modellen op de Amsterdamse markt te komen die qua prijs en kwaliteit kunnen concurreren met bestaande benzine- en dieselauto’s.

Nieuwe of bestaande aanbesteding
De bestaande overeenkomst met Nuon en Alliander voor de bouw van 100 besloten en 100 openbare oplaadpunten zal binnenkort ten einde lopen, omdat die aantallen dan gehaald zullen zijn. Er zijn nu 65 openbare en 40 besloten oplaadpunten, zo zegt Schelleman. De aanleg gaat volgens haar veel harder dan verwacht. Amsterdammers kunnen zelf een oplaadpunt aanvragen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan en ze kunnen bij Nuon ook een ‘tankpas  aanvragen, waarmee ze bij ieder oplaadpunt in de stad hun auto kunnen opladen. De meeste oplaadpunten zijn op die manier tot stand gekomen. Er zouden zo'n 150 tankpassen zijn verstrekt.

Ombouwoperatie
De auto’s zouden kunnen worden opgeladen met een gewone stekker. Recentelijk is echter door een aantal partijen afgesproken om een speciale, industriële stekker, met zeven polen te gaan gebruiken (dat hoeft overigens niet een stekker van Mennekes te zijn, zo benadrukt Schelleman). De nieuwe elektrische auto's zullen allemaal met zo'n nieuwe stekker (mode 3, type 2) worden uitgerust. De gemeente zal de oplaadpunten dan dus aan moeten passen. Maar de eigenaren van bestaande elektrische auto's als de Noorse Think City, de Lotus en de Tesla hebben nog een gewone huis-tuin- en keukenstekker, ook wel Schuko genoemd, dus daar moet ook iets op gevonden worden.

Andere merken
Vooralsnog zijn er nog niet zoveel modellen op de markt, maar dat gaan veranderen. Nissan gaat in Groot-Brittannië de elektrische Leaf bouwen en wil samen met moederbedrijf Renault nog acht nieuwe modellen op de markt brengen. Tijdens de afgelopen Sail was de nieuwe elektrische auto van Opel, de Ampera, te bewonderen. Mitsubishi gaat op korte termijn een volledig elektrische model op de markt brengen. Volkswagen levert een omgebouwde Golf, BMW heeft al elektrische Mini's rondrijden en komt binnenkort met een echte elektrische BMW en Audi sleutel verder op basis van een E-tron conceptauto. Citroën heeft aangekondigd met de C-Zero te komen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn