Duitse regering wil kernenergiebelasting en komt volgende maand met energieplannen

24 augustus 2010 – De Duitse regering wil een belasting voor eigenaren van kerncentrales in gaan voeren. De belasting moet jaarlijks 2,3 miljard euro opbrengen en is onderdeel van het bezuinigingspakket van de coalitie van CDU/CSU en FDP. Het Duitse bedrijfsleven protesteert tegen deze Brennelementesteuer. Merkel heeft ze uitgenodigd om met alternatieven te komen.

Industrie schrijft brief
Duitse energiebedrijven als RWE en Eon willen juist een verdrag waarin de regering zich vastlegt op het langer open houden van de kerncentrales. De zeventien kerncentrales in het land zullen anders in de jaren tot 2022 gesloten worden, zo is door een vorige, rood-groene coalitie besloten. Een deel van de extra opbrengsten kan dan in een fonds kunnen worden gestopt ten behoeve van de ontmanteling van de centrales, zo vindt de industrie, die dit weekeinde in de pen klom om een protestbrief te schrijven. Merkel voelt niets voor zo’n verdrag. Het zou staatsrechtelijk ook niet mogelijk zijn.

Deelstaten ruiken geld
Merkel laat nog in het midden of ze voor verlenging is, maar er schijnen scenario’s te zijn om de centrales vier tot 28 jaar langer open te houden. Ook dat zou weer extra geld moeten opleveren. De discussie over de kerncentrales is, net als in Nederland, een heet hangijzer, en er is al een deelstaat (Saarland) die zich tegen verlenging heeft uitgesproken. Ondertussen eisen de Duitse deelstaten ook een deel van de kernenergie-miljarden op. Zij zouden daar de ontwikkeling van duurzame energie mee willen financieren.

Energiereis
Eind september komt er meer duidelijkheid want dan komt de Schwarz-gelbe coalitie met een visie op het energiebeleid voor de komende jaren. Daaraan voorafgaande heeft Merkel afgelopen maand een 'energiereis' gemaakt; ze bezocht allerlei energie-installaties, duurzaam en niet duurzaam, waaronder een kerncentrale. Donderdag ontmoet ze de chef van RWE Jurgen Grossman.

Link met Nederland
Interessant is ook dat Europese regelgeving geen enkele rol in de Duitse discussie speelt. In het Nederlandse debat over de introductie van een belasting voor eigenaren van kolencentrales kwam daarentegen al gauw de vraag aan de orde of dit Europees-rechterlijk wel door de beugel  kan. (Is het niet discriminerend?) Ook lijkt er in Duitsland geen enkel bezwaar te zijn tegen het idee om opbrengsten van kerncentrales in duurzame energie te steken of om de energiebedrijven daartoe te verplichten. Minister de Jager van Financiën stelde in het Nederlandse debat dat hij kolenenergie-producenten daartoe niet kon verplichten.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn