Huizinga zet uitbreiding CO2-net Zuidplaspolder in gang

30 augustus 2010 -  Minister Huizinga van Vrom zal maandagmiddag, bij wijze van openingshandeling, de eerste bouwmaterialen voor de aanleg van een CO2-net in de Zuidplaspolder aan komen leveren. Naar verluidt zal dit met een vrachtwagen gebeuren, en niet met een vliegtuig (OK, flauwe grap). Met die aanleg van een CO2-net in het tuinbouwgebied bij Waddinxveen wordt het bestaande net van Ocap uitgebreid. De capaciteit kan worden uitgebreid nu Ocap een tweede bron voor CO2 heeft aangeboord.

Door de telefoon trekken
Vanaf midden volgend jaar zal CO2 vanuit bio-ethanol-fabrikant Abengoa uit de Europoort aangevoerd kunnen worden, zo zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Energieenwater.net. Nu nog is Shell de enige leverancier. De vraag naar CO2 is echter veel groter dan het aanbod, zo vertelde directeur Hendrik de Wit vorige week op het Nationale CO2-platform. Vooral in de zomer. In de winter kan CO2 met de stookinstallatie worden geproduceerd, maar die staat in de zomer uit, terwijl planten juist dan het meeste CO2 nodig hebben.

Ambities
Het moet echter ook weer niet tropisch heet worden want dan stoppen de planten met groeien. Vorig jaar was een topjaar met een redelijk gelijkmatige temperatuur van mei tot en met september, zo vertelde De Wit. De productie was toen 360 kiloton. Dat gaat naar 500 kiloton met de aanleg van het nieuwe net in de Zuidplaspolder en uiteindelijk is het doel om naar de levering op te schroeven naar 1 miljoen ton. Inmiddels zijn de tuinders verslaafd geraakt aan de CO2. “Ze trekken ons echt door de telefoon als de CO2 er niet is”, zo zei De Wit.

Nu ook: groene CO2
De Zuidplaspolder heeft de ambitie om een groen tuinbouwgebied te worden, vandaar het gebruik van ‘groene CO2’ vanuit Abengoa. Veertig tuinders zullen al vanaf begin 2011 worden aangesloten, dus in eerste instantie zal de CO2 nog ‘vies’ zijn, afkomstig van de raffinaderij van Shell. Overigens komt het allemaal in dezelfde pijpen, dus het zal straks niet meer terug te herleiden zijn naar de ene of de andere bron. CO2 van een raffinaderij is ook van dezelfde kwaliteit als die van Abengoa. Wel moet het gezuiverd worden. Daarvoor zal een installatie gebouwd worden op het terrein van Abengao, wat door Ocap ter hand worden genomen. Ook komt er compressie-station.

Sociale en asociale model
Verder moet er nog een beslissing genomen worden over wat te doen bij storingen in één van de twee productielocaties. Het eerste model is het 'sociale model': alle afnemers zullen in gelijke mate getroffen worden. Het andere model is dat de tuinders in de Zuidplaspolder helemaal (virtueel) gekoppeld worden aan Abengoa, zodat ze alleen getroffen worden als er daar een storing is, maar in dat geval zullen ze ook dubbel zo hard getroffen worden.

Opslag
Het belang van opslag van CO2 voor Ocap is evident. De productielocaties produceren CO2 gedurende het hele jaar, terwijl de tuinders het vooral in de zomer nodig hebben. Vandaar ook de interesse van Ocap aan deelname aan de bouw van een opslagfaciliteit in Barendrecht. De leiding van Ocap zou hier dan op aangesloten worden. Het is nu echter de vraag of die er nog komt. Er is veel weerstand tegen de opslag van CO2 en ook tegen het vervoer ervan. In Zoetermeer loopt de hoofdleiding van Ocap onder een plek waar een treinstation gebouwd gaat worden. Er zijn vragen over gesteld in de raad. In tegenstelling tot de tuinders hebben de mensen die er wonen geen enkel economische belang bij de CO2-activiteiten, zo merkte De Wit op.

Staat van onderhoud
De leiding is ook niet overal in even goede, wat mensen die begaan zijn met het milieu op scherp zet. Mogelijk krijgt Ocap hier in de toekomst nog last mee. Ocap, in handen van Linde gas en Volker Wessel, maakt gebruik van een oude olieleiding van Rotterdam naar Amsterdam, die ten tijde van de oliecrisis door Joop den Uyl (als wethouder van Amsterdam) is aangelegd. Er heeft echter bijna nooit olie door de 'Den-Uyl-leiding' gestroomd.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn