Nuon gaat centrale bouwen in Diemen en warmteleiding aanleggen in IJmeer

31 augustus 2010 – Nuon gaan een nieuwe energiecentrale bouwen, naast de bestaande centrale in Diemen. De centrale gaat elektriciteit opwekken en warmte leveren aan woningen in Amsterdam en Almere, aan de andere kant van het IJmeer. Daartoe gaat Nuon een warmteleiding van 8,5 kilometer door het IJmeer aanleggen en een warmte-overdrachtstation in Almere. Dit heeft de onderneming bekend gemaakt.

Warmtenetten
Nuon anticipeert met de bouw van de centrale op de aanleg van nieuwe warmtenetten in het oosten Amsterdam (nieuwbouw op IJburg en vernieuwbouw in Amsterdam Zuidoost) en Almere (nieuwbouw in Almere Poort). De warmte daarvoor zou uit de centrale in Diemen moeten komen. Het thermisch vermogen (voor de levering van warmte dus) is 280 MW, wat voldoende is voor de verwarming van 35.000 huizen. Het elektrisch vermogen bedraagt 435 MW, wat overeenkomt met het stroomverbruik van zo’n 750.000 huishoudens.

In 2012 klaar
De centrale zal gebouwd worden door Siemens en zal van het type Steg zijn (stoom en gas). Dit betekent dat dat de turbine wordt aangedreven door zowel het gas zelf, als door stoom die wordt opgewekt door het gas te verbranden. Door de combinatie van de levering van warmte en elektriciteit zou het rendement 85% bedragen. (Dus de energiewaarde van de stroom en de warmte is 85% van de energie van het gas dat erin ging). De centrale moet eind 2012 klaar zijn, zo laat Nuon weten, en de leiding moet er in het begin van dat jaar liggen. De totale investering (in de centrale, de pijpleiding en het warmteoverdrachtstation) bedraagt 600 miljoen euro.

Identieke centrales?
Met de bouw van de centrale wordt de capaciteit in Diemen meer dan verdubbeld. Het vermogen van de huidige centrale is 250 MW elektrisch en 180 MW thermisch. Die bestaande centrale blijft bestaan, zo zegt woordvoerder Paulien Kuijer van Nuon en het thermisch vermogen ervan wordt zelfs nog licht uitgebreid. Nuon gaat aan de andere kant van de stad, aan de Hemweg, ook een nieuwe Steg-centrale bouwen, ter vervanging van de bestaande gasgestookte centrale. Deze centrale zal min of meer identiek zijn aan die in Diemen, zo zegt Kuijer, maar of de Hemwegcentrale warmte gaat leveren is nog niet zeker. De plannen voor de aanleg van een warmtenet in het westen van de stad zijn nog niet definitief.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn