Sita gaat eerste sorteermachine voor plastic in Nederland bouwen

3 september 2010 – Afvalverwerker Sita gaat een nieuwe sorteermachine voor plastic in Rotterdam bouwen. Het is de eerste in Nederland. Sita is één van de winnaars van een besteding van de organisatie Nedvang, die verantwoordelijk is voor de inzameling van het plastic. De andere twee winnaars zijn twee Duitse bedrijven DKR en Tonsmeier. Zij mogen samen jaarlijks 160 miljoen kilo plastic afval gaan verwerken, zo zegt woordvoerder Sven Noordhoek van de organisatie.

Duitsers verwerken het
Sinds een aantal jaren is het de bedoeling dat plastic door mensen apart wordt ingezameld. Volgens Nedvang zijn alle gemeenten, op Rotterdam na, hiertoe overgegaan, maar uit eigen ervaring weten we dat er in Den Haag ook geen sprake is van een aparte inzameling van plastic (of van wat dan ook). In ieder geval gaat het afval wat wel wordt ingezameld naar Duitsland omdat er in Nederland geen sorteermachine is. De verschillende soorten plastics, zoals PET, Polyethyleen en Polypropyleen, moeten gescheiden worden omdat ze bij hergebruik niet op één hoop kunnen worden gegooid.

Financiële en afvalstromen
Gemeenten brengen het plastic eerst naar een overslagstation, waarvan er nu 40 zijn. Dat loopt mogelijk op tot 60. De gemeenten worden daar betaald door Nedvang, uit het zogenaamde afvalfonds. Vervolgens wordt het plastic ingedikt (er zit een hoop lucht tussen) en gaat het naar de verwerkingsbedrijven. In de toekomst zal dat naast de twee Duitse bedrijven dus ook Sita zijn. Die bedrijven verwerken het afval en vervolgens gaat het naar de kunststofverwerkende industrie. Die betaalt daarvoor en dit geld gaat weer in het afvalfonds.

Sita gaat bouwen
Bij de aanbesteding is gelet op effectiviteit en efficiëntie, zo zegt Noordhoek. Zo is het niet altijd efficiënt om het plastic naar Duitsland te brengen. Vandaar dat gezocht is naar een partij die een sorteermachine in Nederland wil bouwen. Dat is Sita geworden, onderdeel van het Franse GDF Suez. Sita plaatst de installatie op het terrein van de vestiging in Rotterdam. De machine zal naar verwachting in 2011 klaar zijn en zal dan dus ongeveer 50 miljoen kilo per jaar verwerken. De plastics worden gescheiden door middel van infraroodtechnologie.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn