Duitsland houdt kerncentrales langer open en investeert miljarden in duurzaam

6 september 2010 - Duitse kerncentrales blijven langer open dan gepland. De oudste centrales krijgen er acht jaar bij en de jongste centrales veertien jaar. Dat heeft de Duitse regering zondag na twaalf uur overleg besloten. Bovendien worden miljarden extra geïnvesteerd in duurzame energie, waarbij een deel betaald wordt door de kernenergie-sector en een deel afkomstig is uit de verkoop van CO2-rechten. Het aandeel duurzame energie moet naar 80% in 2050.

Centrales van Vattenfall defect
Met de verlenging van de levensduur van de kerncentrales wordt een beslissing van een eerdere regering (die van SPD en de Groenen) ongedaan gemaakt. Eigenlijk zou de laatste kerncentrale in 2021 dichtgaan, maar dat wordt nu verschoven naar 2035 (of later; er is onduidelijkheid over de precieze jaartallen). Er zijn nog zeventien kerncentrales in Duitsland open, waarvan vijf in Beieren, twee in Hessen, drie in Nedersaksen, drie in Sleeswijk-Holstein en vier in Baden-Württemberg. Niet alle centrales zijn echter in bedrijf; door gebreken zijn er twee stilgelegd (Krümmel en Brunsbüttel, alle twee van Nuon-eigenaar Vattenfall).

Voor wat hoort wat
In ruil daarvoor moeten de kernenergiebedrijven financieel bijdragen aan een transitie naar een duurzame energiehuishouding. Daarvoor zal 9 euro per MWh geheven worden. Volgens minister van Economische Zaken Rainer Brüderle komt dit neer om een totaalbedrag van 15 miljard euro. Dat komt bovenop de 'brandstofstavenheffing', waar de coalitie het al over eens was. Die laatste heffing van 2,3 miljard euro per jaar zal nu waarschijnlijk slechts een beperkt aantal jaren in werking zijn, tot en met 2016. Daarna komt er de heffing voor duurzame energie.

Goedkeuring
Merkel wil de plannen buiten de Bondsraad (een soort Eerste Kamer) houden, op grond van het argument dat het een soort verdrag betreft. De Bondsraad is mogelijk tegen; de zwart-gele coalitie van Merkel (CDU/CSU en FDP) heeft hier geen meerderheid. Bovendien bestaat die raad uit de deelstaten en die zullen een deel van de opbrengsten willen, althans de staten waar zich kerncentrales bevinden. De oppositiepartij SPD is tegen het plan. Bovendien moet de atoomindustrie zelf ook nog de handtekening onder het compromis zetten. Die zullen ook concessies eisen.

Meer dan kernenergie alleen
De overeenkomst van zondag behelst veel meer dan alleen het openhouden van de kerncentrales. Sterker nog, er is een visiedocument van veertig pagina's gepresenteerd, een negen-punten-plan, waarin slechts enkele zinnen zijn gewijd aan kernenergie. Nederlandse ambitie verbleken bij die van Duitsland. De regering wil het aandeel duurzame energie opvoeren naar 30% in 2020 en dan naar 80% in 2050. De CO2-uitstoot moet met 80% omlaag zijn gegaan in dat jaar. Nog wat getallen: tegen 2030 moet er 25 GW aan windmolenparken op zee staan (kosten: 75 miljard euro).

Veel geld
Dit alles kost veel geld. Behalve de inkomsten van de grote energiebedrijven wil de regering-Merkel daarvoor de inkomsten van de veiling van CO2-uitstootrechten daarvoor gebruiken. Vanaf 2013 wordt 100% van de rechten die beschikbaar worden gesteld in het kader van het Europese emissiehandelsstelsel (ETS) geveild. Dat levert zo'n twee miljard euro per jaar op.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn