Imtech stort zich op ICT voor energiebesparing en ruimteklimaat

13 september 2010 – Technisch dienstverlener Imtech ziet een nieuw werkterrein voor zich opdoemen: die voor de aanleg van 'intelligente' energienetwerken. Overal in de markt begint er vraag naar te ontstaan, zo zegt woordvoerder Pieter Koenders. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden 22 miljoen euro aan orders binnengehaald.

Computers
Opdrachtgevers zijn Eneco, het ministerie van Buitenlandse Zaken, ASR (verzekeringen), het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en de gemeente Amersfoort. Vraag is wat Imtech precies met slimme netwerken bedoelt, want het is een containerbegrip geworden, en bovendien kunnen netwerken niet slim zijn (alleen mensen). Uit de woorden van Koenders valt op te maken dat het vooral de koppeling van ICT met energienetwerken betreft. Het gaat dus vooral om de ICT. Imtech werkt daarbij dan ook samen met Cisco en Cisco Systems en HP Networking.

Kamergesprek
Het lijkt dus een soort intrede van de computer te zijn in de energievoorziening op huis en gebouwniveau. De belangrijkste doelen zijn: energiebesparing, inzicht in het verbruik, het inpassen van decentrale duurzame energietechnieken en ook vergroting van het comfort voor de mensen die in het gebouw verblijven. Ook IT-infrastructuur zelf kan er mee aangestuurd worden, "met een energiebril op". Imtech heeft in augustus van een Duits bedrijf een mobiele applicatie overgenomen (Raumtalk) waarmee gebruikers van een gebouw via hun PC of mobiele telefoon het klimaat in hun eigen kamers kunnen reguleren.

Voor ieder wat slims
Bij de opdracht voor het ministerie van Buitenlandse Zaken is de relatie tussen het externe en het interne netwerk van belang. Mogelijk doelt Koenders hier op teruglevering aan het net bij een overschot aan energie-opwekking in het gebouw. De opdracht voor Eneco bestaat uit de aanleg van een netwerk voor een bepaalde locatie. Verder geeft Koenders als voorbeeld het aanbieden van apparaten voor het opladen van de elektrische auto thuis. Wellicht is zo’n apparaatje er vooral op gericht te voorkomen dat de stoppen doorslaan.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn