Goede cijfers Delta, maar Solland Solar blijft probleem

17 september 2010 – Delta heeft in de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,1 miljard euro geboekt, ongeveer 10% meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Door de koude winter en een koele meimaand werd er meer energie verkocht. Daarnaast kon het bedrijf naar eigen zeggen extra klanten binnenhalen door een “scherp aanbod”.

Duizendpoot
Delta wist de kosten te verlagen door bezuinigingsmaatregelen. Het bedrijfsresultaat steeg daardoor met 29% gestegen naar 39 miljoen euro. Delta boekte naar eigen zeggen, behalve in de consumentenmarkt voor energie, ook goede resultaten in de zakelijke markt, dankzij "extra commerciële inspanningen, vooral bij multi-site klanten" en bij afvalverwerking. Grote klanten leverden meer afval af in de eerste helft van dit jaar. Daarnaast wist Delta meer klanten voor internet en kabel-TV aan zich te binden. Delta is op al deze terreinen actief en is daarmee nog het enige multi-utility-bedrijf dat Nederland rijk is.

Interessante opdracht
De resultaten bij het netwerkbedrijf en het infrabedrijf waren stabiel. Het infrabedrijf wist eerder dit jaar een grote opdracht voor het Rotterdamse netwerkbedrijf Stedin binnen te halen. Delta gaat voor Stedin alle infrastructurele activiteiten op het eiland Goeree Overvlakkee voor zijn rekening nemen. Omdat er zich hier nogal eens een storing voordoet, is dat een interessante opdracht. Eerder dit jaar werd tevens probleemdochter Biovalue gesloten. Op Biovalue, dat biodiesel produceerde, werd vorig jaar al 46 miljoen euro afgeschreven; de sluiting zal dit jaar weer kosten met zich mee brengen, onder meer voor de afvloeiing van zo’n 28 medewerkers.

Probleemdochter
De omzet van dochterbedrijf Solland Solar steeg met 50% in de eerste helft van dit jaar, zo meldt Delta (komende van een heel laag niveau). Solland Solar, producent van zonnecellen, gaat samenwerken met het Duitse Schott Solar, voor het snel op de markt brengen van een nieuw type zonnecellenmodule van Solland Solar (Sunweb). De problemen bij Solland Solar zijn echter niet voorbij. Het bedrijf zal voorlopig nog niet winstgevend zijn en staat voor veel te veel geld in de boeken. Daarom zal er dit jaar, net als vorig jaar, veel op afgeschreven worden, naar verluidt in ieder geval 80 miljoen euro aan goodwill. Het dochterbedrijf, en mogelijk Delta als geheel, duiken daardoor in de rode cijfers.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn