Groen is het gras en ook het voetbalstadion zelf

22 september 2010 – Ook voetbalstadions moeten eraan geloven; ook die moeten in de toekomst duurzaam zijn. Het is zelfs een trend. Imtech springt erop in en heeft een kenniscentrum voor groene voetbalstadions opgericht in München. Windmolens, zonne-energie, biomassa-centrales en wkk-centrales moeten de stadions net zo groen maken als het gras waarop het spelletje gespeeld wordt.

Filosofische ingenieurs
Imtech heeft er zelfs een filosofie voor ontwikkeld: 'Green Stadium'-filosofie. Die moet onder meer worden toegepast op de stadions die door Polen worden ingezet voor het EK in 2012 en het Olympische stadium dat Londen gaan neerzetten voor de Olympische spelen in datzelfde jaar. Imtech heeft onder meer al de stadions van FC Twente, FC Groningen, Schalke 04 en Arsenel in Londen onder handen genomen. Ook het voormalig Olympische stadion in Berlijn is met Imtech-technologie gerenoveerd.

Imtech Arena
Imtech wil het energieverbruik van het stadion van HSV in Hambrug met 3500 MW per jaar (35% van het totaal) omlaag brengen. Het bedrijf heeft zelfs de naam gegeven aan het stadion, dat nu de Imtech Arena heet. "De technologie-impact op de totale performance van de stadions neemt sterk toe, daarom zijn stadions en arena's voor Imtech strategisch gezien belangrijk", zo stelt het bedrijf. Daarnaast constateert Imtech dat stadions, behalve voor voetbal, ook steeds meer voor andere zaken wordt gebruikt, zoals voor congressen, concerten en andere events. “Door die veelzijdigheid neemt de energiebehoefte toe. En dat terwijl deze juist verlaagd zou moeten worden.” Vraag is nog even hoe het zit met de verwarming in het stadion zelf.

De nieuwe Kuip
Vraag is ook hoe het nu zit met dat grote stadion dat in Nederland, wellicht, gebouwd gaat worden: het nieuwe Feyenoord stadion. Eneco brengt daar met enige regelmaat persberichten over uit. Die hebben dan een hoog wishful-thinking gehalte. “In 2017 kan aan de oevers van de Nieuwe Maas het meest duurzame stadion van Europa verrijzen”, zo stelde het bedrijf na onderzoek in opdracht van de directie van het huidige stadion. Het langsstromende Maaswater ‘blijkt’ veel bij te kunnen dragen aan de koudevoorziening en zonnepanelen zijn dan ‘naar verwachting’ zodanig ontwikkeld dat ze op grote schaal kunnen worden toegepast. Er zou een energiebesparing van 60% gerealiseerd kunnen worden ten opzichte van de modernste stadions van dit moment.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn