Gosse Boxhoorn vindt geld in de woestijn voor zonne-energie

29 september 2010 – De ondernemer Gosse Boxhoorn lijkt financiering te hebben gevonden voor zijn ambitieuze plannen om een silicium-fabriek te gaan bouwen in Limburg. Dinsdag is in het provinciehuis een overeenkomst getekend tussen zijn bedrijf The Silicon Mine (TSM) en het Arabische bedrijf Al Manhal International Group (AMIG). Silicium is de grondstof voor zonne-panelen.

Zand
Schaarste aan deze grondstof, wat gewoon uit zand kan worden gewonnen, is tot nog toe altijd een knelpunt geweest bij het verlagen van de productiekosten van zonne-panelen. Vandaar dat zonne-energie ondernemer Boxhoorn het plan opvatte om de productie ervan zelf ter hand te nemen. Boxhoorn was oprichter van Solland Solar, maar werd uit het bedrijf geknikkerd niet lang nadat het was overgenomen door Delta. Hij zou te ambitieuze groeiplannen hebben gehad.

Het kan niet op
Ambities heeft hij dus nog steeds. De fabriek zou op het Chemelot-industrieterrein in Zuid-Limburg, waar ook DSM zit, gebouwd moeten gaan worden. De bouw kost naar schatting 500 miljoen euro. En daar blijft het niet bij. Want daarna zouden fabrieken moeten worden opgestart voor de productie van zonnepanelen zelf. In totaal zou het Arabische bedrijf 1,2 miljard euro willen investeren in de fabrieken.

Overaanbod
Het toch al kwakkelende Solland Solar, gevestigd even verderop in Heerlen, krijgt er dus een geduchte concurrent bij. Vraag is of het allemaal niet een beetje te veel van het goede is, aangezien de markt voor zonnepanelen er op dit moment niet al te florissant bij lijkt te liggen. Maar dat verandert wellicht in de toekomst en de kans daarop neemt toe als Boxhoorn de productiekosten van zonnepanelen flink omlaag weet te brengen.

Rare jongens
De investeerder AMIG gelooft er in ieder geval in. Het bedrijf, gevestigd in Abu Dhabi, lijkt nog niet zo lang te bestaan en investeert in allerlei energieprojecten, van olie en gas tot duurzame energie. In die zin lijkt het wel wat op Taqa, ook uit Abu Dhabi, hoewel AMIG een private onderneming schijnt te zijn en Taqa niet. De website staat echter vol met loftuitingen aan ‘His Highness Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan’, president van de Verenigde Arabische Emiraten. Rare jongens, die 'woestijnnegers', maar het zal wel cultuur zijn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn