Eneco opent eerste windmolenpark in Schotland

30 september 2010 – Eneco heeft een windmolenpark in Schotland in gebruik gesteld: Tullo wind farm genoemd. Het park telt zeven molens en heeft een opwekcapaciteit van 17,5 MW. Het staat op particulier terrein, bij het plaatsje Laurencekirk ten zuiden van Aberdeen.

Lessen op school
Eneco heeft veel gedaan om het de lokale bevolking naar de zin te maken. Zo komt er een fonds waarmee lokale initiatieven ondersteund worden en worden er lessen gegeven op school over windenergie. Er is goed samengewerkt met de eigenaar van de grond, de familie Barclay, die op het terrein een boerderij runt.

Bomen in plaats van coniferen
De molens zouden zo zijn geplaatst dat ze wegvallen in het landschap, zo stelt Eneco. Een coniferenbos is gekapt en daar is open beplanting voor in de plaats gekomen, wat goed zou zijn voor flora en fauna. In totaal zijn er 5000 bomen geplant, zo laat het bedrijf weten.

Meer plannen
Eneco is bezig met de bouw van meer windmolenparken in Groot-Brittannië. In een plaats in de Schotse Hooglanden bouwt het bedrijf aan een park van 51 MW, bestaande uit 17 windmolens, wat waarschijnlijk in 2013 gereed zal komen, en verder heeft Eneco grote plannen op zee. Voor de kust van Dorset en Hampshire in het zuiden moet een park van 900 MW gaan verrijzen, volgens de planning gaat de wind er in 2016 doorheen blazen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn