Elektrische apparaten krijgen 'energie-prijskaartje'

30 september 2010 – Sinds jaar en dag geeft het energielabel informatie over het energieverbruik van apparaten. Maar dit is niet genoeg, zo vonden een aantal partijen. Wij Nederlanders willen de kosten in euro’s weten. Vandaar dat ze een ‘Energieweter’ hebben ontwikkeld. De energiekosten van apparaten zullen vanaf nu in euro’s vermeld worden bij een deel van de elektrische apparaten die in de winkel staan.

Energieweter
Het energie-prijskaartje is een initiatief van branche-organisatie Uneto-VNI, het ministerie van Vrom, Milieu Centraal en de leveranciers van elektrische apparaten. De bedoeling ervan is dat het ons aanzet tot de aanschaf van meer energiezuinige apparaten. Want met zo'n kaartje zien we in één oogopslag dat de energiekosten van de ene wasdroger wel 100 euro minder zijn dan die van de andere.

Gemiddelde
Het energie-prijskaartje zou vanaf nu in 1400 winkels vermeld worden, bij een deel van de verkoopwaar dan: namelijk bij die apparaten die meer dan 100 kWh per jaar verbruiken. Dat zijn volgens Uneto-VNU: wasmachines, vaatwassers, wasdrogers, koel- en vriesapparaten, tv's, desktop computers, laptops en monitors. De jaarlijkse energiekosten van die apparaten worden berekend door Milieu Centraal, op basis van het verbruik van het gemiddelde huishouden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn