Vergunning waterkrachtcentrale Borgharen lijkt er te komen, nu subsidie nog

6 oktober 2010 – De waterkrachtcentrale in de Maas bij Borgharen (Zuid-Limburg) lijkt er definitief te gaan komen. Dat kan worden opgemaakt uit verschillende brieven die de regering naar het parlement heeft gestuurd. De regering heeft een ontwerp-vergunning ter inzage gelegd. Voor het probleem van de vismigratie is een oplossing gevonden. De bekkenvistrap van 3,1 miljoen euro die pas in 2008 gereed is gekomen, kan weer worden afgebroken.

Samen sterk
Initiatiefnemer van het project is het ingenieursbureau Arbra van Anton van der Boom. Ook andere partijen schaarden zich achter het plan, waaronder Greenchoice. Later kwam de centrale ook nog eens te vallen binnen het kader van duurzame energieplannen van de provincie Limburg, die Imtech opdracht gaf om ze te realiseren. Het plan is de bouw van een waterkrachtcentrale van 11 MW, nabij de stuw in Borgharen, waarvoor een investering van 45 miljoen euro nodig zou zijn.

Dwarsligger
Rijkswaterstaat deed tot nog toe altijd erg moeilijk. Nadat het instituut in 2008 snel een bekkenvistrap had aangelegd, nabij de stuw, stelde het dat er ineens geen plaats meer was voor de aanleg van een energiecentrale. De Tweede Kamer nam hier geen genoegen mee en dwong ex-staatssecretaris Huizinga om onderzoek te gaan doen naar de aanleg van een zogenaamde hevelvistrap, die minder plaats zou innemen. De resultaten daarvan zouden teleurstellend zijn, zo stelde Huizinga.

Oplossing
Maar nu is er een derde soort visgeleidingssysteem gevonden, een zogenaamde vertical slot trap. Dit is een soort betonnen goot met verticale schotten waar de vissen tegenop kunnen zwemmen. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat die Huizinga vervangen heeft, stelt dat dit een aanvaardbaar alternatief is. Hij heeft de ontwerp-vergunning die nodig is in het kader van de Waterwet ter inzage gelegd. Voor eind november neemt hij een definitieve beslissing. Hij zegt dat hij hiertoe gedwongen is. De vertical slot-trap lijkt met name een oplossing te zijn voor de stroomopwaartse gang van vissen, niet voor  de gang naar zee.

Subsidie
Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft laten weten dat de centrale in aanmerking komt voor SDE-subsidie. Probleem is wel dat die pas aangevraagd kan worden als behalve de waterwetvergunning, de bouw- en de milieuvergunning binnen zijn en daarvoor moet weer eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd. De lokale autoriteiten zijn hiermee druk in de weer, maar niet gegarandeerd kan worden dat die vergunningen er komen voor 1 november, de dag dat de SDE-regeling voor dit jaar sluit. Van der Hoeven is echter wel bereid om die sluitingstermijn naar achteren te verschuiven, speciaal voor dit project.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn