Bio-WKK installatie in drie nieuwe hoge torens in centrum Rotterdam

11 oktober 2010 – Rotterdam zal binnenkort weer drie hoge torens rijker zijn en die torens krijgen hun eigen warmtekracht-installatie die gevoed wordt  met bio-olie. Alle appartementen krijgen vloerverwarming en -koeling, zodat radiatoren, CV-ketels en airconditioning overbodig worden. Dit scheelt een hoop ruimte. Eneco neemt de aanleg van de duurzame energie-installaties voor zijn rekening.

Nog meer torens
De drie torens komen te staan op de Wilhelminapier, het schiereilandje in het centrum van de stad waar hotel New York is gevestigd, alsmede het hoofdkantoor van Eneco. Het gebouw zal bestaan uit 220 appartementen en uit kantoren, winkels, cafés en restaurants. De bedrijfsruimtes moeten extra gekoeld worden in de zomer en krijgen daarom hoge-temperatuurkoeling, zo zegt Eneco woordvoerder Cor de Ruijter. Voor de koeling wordt water uit de Maas gebruikt. Eneco voorziet de kantoorruimtes van aanwezigheidsdetectie, hoogrendementsverlichting en daglichtschakeling, wat het energieverbruik verder omlaag moet brengen.

Levensader
De warmtekracht-installatie wordt gevoed met bio-olie, dat is olie gewonnen uit biomassa. De installatie krijgt een vermogen van 250 kW elektrisch en 300 kW thermisch (voor de warmte). Omdat dit niet voldoende is voor de verwarming van heel het gebouw, wordt dat ook aangesloten op het bestaande Rotterdamse warmtenet. De drie torens, De Rotterdam geheten, worden gebouwd door MAB Development, onderdeel van de Rabobank, en OVG Project-ontwikkeling. De Maas zal ook gebruikt worden voor de aanvoer van materialen tijdens de bouw, om de duurzaamheidscore verder op te voeren. Die score is 'Greencalc A', wat overeenkomt met de ambities die de gemeente Rotterdam op dit gebied heeft.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn