Nuon bouwt warmteverdeelstation in Almere

15 oktober 2010 – De tijd dat energiegebouwtjes saai en onopvallend waren ligt achter ons. De nieuwste trend is dat ze opvallen. Een aantal weken geleden werd de Delftsblauwe stadshaard van Essent al opgeleverd, nu gaat Nuon een opvallend warmteverdeelstation in Almere bouwen, ‘onder architectuur’ zoals dat dan heet. Het station gaat warmte leveren aan huizen en gebouwen in een nieuwe wijk van de gemeente.

Warm wonen in Almere Poort
In eerste instantie krijgt de installatie de warmte, in de vorm van warm water, nog aangeleverd via de warmtekrachtcentrale van Nuon in de stad. Later, vanaf 2012, zal de schakelaar echter geheel of gedeeltelijk omgaan en levert de nieuw te bouwen energiecentrale in Diemen het warm water. De leiding daarvoor wordt de komende jaren ook aangelegd. De autoriteiten zijn van plan om 11.000 woningen en bedrijfspanden in Almere Poort neer te zetten. Niet bekend is of er ook vraag naar is.

Opvallende plek ,opvallend uiterlijk
Het warmtestation komt op een opvallende plek in de buurt te staan. En dat is de reden dat Nuon en de gemeente tot de conclusie kwamen dat het ook een opvallend uiterlijk moet krijgen. En zo geschiedde. Zo wordt het gebouw bekleed met matte aluminium plaatdelen. De noordgevel is van glas, zodat een deel van de installatie te zien is. De capaciteit van het gebouw is 180 MW, wat vrij veel is.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn