Shell: zonnepanelen produceren doe je in Japan en incognito

21 oktober 2010 – Shell blijkt minder conventioneel dan vaak gedacht. Zo heeft het bedrijf een dochterbedrijf in Japan dat dunne-film zonnecellen maakt. Dit bedrijf, Solar Frontier, is onderdeel van het Japanse dochterbedrijf Showa Shell Sekiyu. Het kondigde eind vorig jaar aan dat het een fabriek gaat bouwen voor de bouw van zonnecellen met een totaal vermogen van 900 MW per jaar. De fabriek zal waarschijnlijk in 2011 klaar zijn.

Niet aan de grote klok
Shell lijkt het niet aan de grote klok te willen hangen dat het eigenaar is van één van ’s werelds grootste zonnecelfabrikanten, want begin dit jaar veranderde het de naam van Showa Shell Solar naar Solar Frontier. In totaal zal de Japanse dochter van Shell ongeveer 1 miljard dollar investeren in de fabriek, waarmee de totale capaciteit voor de productie van zonnepanelen op meer dan 1 GW komt. De nieuwe fabriek komt te staan in Mijazaki, Japan. Solar Frontier heeft daar begin oktober een solar park geopend, Miyazaki Solar Park. Er komt een opleidingscentrum waar 1000 mensen per jaar worden opgeleid en er is een zonne-centrale van 1 MW gebouwd.

Siliciumvrij
Frontier Solar concentreert zich op de productie van zogenaamde dunne-film CIS zonnepanelen. Dat zijn panelen die gemaakt zijn van een combinatie van koper, indium en selenium. De Shell-dochter gelooft in deze technologie omdat het daarmee geen beroep hoeft te doen op het schaarse (en daardoor dure) silicium, het materiaal waarvan conventionele kristallijne zonnepanelen gemaakt zijn. Met de nieuwe fabriek komt de totale productiecapaciteit op 1 GW te liggen.

In de voorverkoop
De prijs van de panelen zou zich kunnen meten met die van conventionele panelen en de opbrengst aan energie per vierkante meter zou groter zijn, zo stelt Solar Frontier zelf. De opbrengst is nu 13% en dat kan nog verder verbeterd worden, zo denkt het Frontier Solar. Ook in de schaduw zouden de cellen beter presteren dan de conventionele panelen. Het bedrijf exporteert naar Duitsland en naar Japan. Vanaf dit jaar moeten de modules ook op de Amerikaanse markt komen. Het bedrijf is de panelen uit de nieuwe fabriek alvast aan het voorverkopen in Europa en de Verenigde Staten.

Goede kwaliteit
Dat de kwaliteit goed is wordt bevestigd door experts op het gebied van zonne-energie: “Het bedrijf wordt hoog gewaardeerd als potentiële grote nieuwe speler die de concurrentie met de al maar lager met de kosten zittende kristallijne sector als een van de weinige dunnelaag jongens aan zou kunnen”, zo zegt Peter Segaar van PolderPV. Hij heeft de panelen mogen bewonderen op de Duitse beurs Intersolar, en was “zeer onder de indruk van de kwaliteit, het behaalde rendement, en de professie van dat Japanse bedrijf”, een mening die gedeeld wordt door “zeer betrouwbare partijen”.

Gehannes
Het verhaal luidt altijd dat Shell zonne-energie de nek om heeft gedraaid nadat het de zonnepanelen fabrieken van de hand deed. Maar de desinteresse lijkt dus wel mee te vallen. In Nederland komt de zonne-energie-sector niet echt van de grond. De man die bij Shell de zonne-activiteiten leidde, Gosse Boxhoorn, probeert zelf iets van de grond te krijgen, maar die activiteiten lijken niet echt succesvol te zijn. Schrijnend is ook het gehannes door Nuon met Helianthos, een bedrijf dat dunne-film zonnecellen zou moeten gaan bouwen en dat in 2006 werd overgenomen van Akzo Nobel. Nuon is al eeuwen bezig met plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek, maar dit komt ook maar niet van de grond.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn