‘Nuon wil af van Helianthos’

21 oktober 2010 - Nuon zou dochterbedrijf Helianthos willen verkopen aan een Chinees energiebedrijf. Als dat niet lukt wil Nuon het bedrijf sluiten. Helianthos werd in 2006 gekocht van Akzo Nobel. De bedoeling was dat er een fabriek zou worden opgezet voor de productie van dunne-film zonnecellen, maar dat is er nooit van gekomen.

Op het verkeerde been
Tot nog toe was het verhaal dat Nuon bezig is met een zoektocht naar een financier voor de fabriek. Nu lijkt het echter definitief af te willen van de onderneming, zo meldde de Volkskrant donderdag. Er zou één gegadigde zijn voor de koop van het bedrijf en dat is het Chinese Hanergy. Als die afhaakt zou Nuon het bedrijf willen sluiten.

Moeder grijpt in
De verandering in strategie heeft te maken met de overname van Nuon door Vattenfall. Dat bedrijf ziet niets in zonne-energie, zo werd al eerder duidelijk, en wil er waarschijnlijk geen geld meer in steken. En er is al veel geld in het bedrijf gestoken, volgens de Volkskrant. De afgelopen vier jaar heeft Nuon al 50 tot 100 miljoen euro geïnvesteerd. Er is ook 15 miljoen euro subsidie heen gegaan van de provincie Gelderland en het Rijk. Vorig jaar werd nog met veel bombarie en na veel vertraging een proeffabriek geopend in Arnhem.

Stichting is wassen neus
Als het Chinese Hanenergy toehapt zou de nieuwe fabriek gebouwd gaan worden in China. Die publieke overheden zien de teloorgang van Helianthos met lede ogen aan. Want zij hadden bij de verkoop van Nuon (Gelderland was ook de grootste aandeelhouder), bedongen dat Nuon wat aan duurzame energie zou blijven doen in Nederland. Er was zelfs een stichting voor opgericht die moest garanderen dat Vattenfall de duurzame strategie van Nuon in Nederland zou voortzetten. Die stichting, de Nuon Energy Public Assurance Foundation, zegt nu niets te kunnen doen.

‘Nog in gesprek met investeerders’
Helianthos wilde zonnecellen gaan fabriceren op dun, flexibel materiaal, zodat ze ook makkelijk als bijvoorbeeld dakbedekking aangebracht kunnen worden. Nuon liet donderdag weten, waarschijnlijk in reactie op het artikel in de Volkskrant, dat ze nog “in gesprek is” met potentiële investeerders voor Heilanthos en dat ze daarom geen mededelingen over de plannen kan doen. Het bedrijf doet het nu voorkomen alsof verkoop van begin af aan een optie was. “Hoe de eigendomsverhouding eruit zou komen te zien, was vooraf niet vastgesteld.”

Geen groot verlies
De informatie in de Volkskrant lijkt naar buiten gebracht te zijn door rancuneuze werknemers, die waarschijnlijk op straat komen te staan. Aangezien Helianthos toch al lang een kansloze zaak was is de sluiting ervan geen groot verlies voor de Nederlandse economie.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn