Toestemming voor 150 miljoen aan steun voor CO2-project Eon

28 oktober 2010 - De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de steun die de Nederlandse regering wil geven aan de twee buitenlandse energiebedrijven Eon en GDF Suez voor de afvang en opslag van CO2 op de Maasvlakte. Ondertussen worden de geplande CO2-projecten in het noorden van het land steeds onzekerder.

320 miljoen handje contantje
Eon is bezig met de bouw van een kolencentrale op de Maasvlakte en is van plan om de CO2 van de centrale af te vangen en op te slaan in een leeg gasveld op de Noordzee van GDF Suez. Eon heeft al een kleine proefinstallatie op de bestaande kolencentrale op de Maasvlakte. De regering Balkenende IV besloot om een cheque van 150 miljoen uit te schrijven voor het project. Daarvoor is nu dus de toestemming gekregen. Helemaal verwonderlijk is dat niet want de Commissie zelf had het project ook al een bedrag van 180 miljoen euro toebedacht.

Onomstreden
Vraag is of de regering Rutte ook zo’n groot voorstander is van het project. Voor de nieuwe regering komt CO2-opslag pas aan de orde als aanvragen voor de bouw van kerncentrales zijn gehonoreerd, zo staat het althans in het regeerakkoord. Maar mogelijk wordt hierbij vooral gedacht aan de CO2-opslag op land, zoals in Barendrecht en in het noorden van het land. CO2-opslag in lege gasvelden op de Noordzee is, in tegenstelling tot de projecten op land, niet omstreden.

Ooit nog CO2-opslag in het noorden?
De kans dat er nog ooit CO2 in Barendrecht wordt opgeslagen is klein. Maar ook de projecten in het noorden van het land worden steeds onzekerder. Behalve door scepsis bij Rutte c.s. wordt dat veroorzaakt door lokaal verzet en door twijfel bij de bedrijven zelf. De vorige minister van Economische Zaken Van der Hoeven had alvast drie locaties aangewezen. De CO2 zou moeten komen van nieuwe centrales die Nuon en RWE aan het bouwen zijn in de Eemshaven. RWE laat er een kolencentrale verrijzen en Nuon wil er een multi-fuelcentrale neerzetten. De bouw van de eerste fase van die laatste centrale, het deel dat op gas wordt gestookt, is in volle gang: meer dan 1000 mensen zijn er nu aan het werk, zo zegt Nuon-woordvoerder Ariane Volz.

Lokaal verzet
Voor Nuon hangt het CO2-opslagproject samen met de tweede fase van het project; de bouw van een kolenvergassingseenheid. De kans dat die er nog komt wordt steeds kleiner. Een beslissing hierover is nog niet genomen en Nuon-eigenaar Vattenfall is flink aan het bezuinigen. Het bedrijf houdt de investeringstrategie “opnieuw tegen het licht”, zo zegt Volz. Daarnaast heeft Nuon geen subsidie gekregen voor het opslagproject, zoals al eind vorig jaar bleek. En ook lijkt het verzet tegen CO2-opslag in het noorden toe te nemen. De gemeenteraad van Grootegast, waar twee van de drie locaties liggen die Van der Hoeven in gedachten had, heeft zich er inmiddels al tegen uitgesproken. De tijd dat de noordelingen klakkeloos accepteerden wat er allemaal onder hun voeten gebeurt, ligt waarschijnlijk definitief achter ons.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn