Windmolenfabrikant Vestas kruipt uit het dal (ondanks oproep PVV)

29 oktober 2010 – De Deense windmolenfabrikant Vestas kruipt uit het dal. Het verlies van de eerste twee kwartalen is weer omgebogen in een winst in het derde kwartaal van dit jaar. Het bedrijf wist de eerste negen maanden voor bijna 6600 MW aan nieuwe orders binnen te slepen, tegen ruim 3000 MW in heel 2009. Toch gaat Vestas nog flink saneren.

Verwachtingen bijgesteld
De recessie heeft er flink in gehakt. Het bedrijf maakte zich begin dit jaar klaar voor een flinke stijging van de vraag naar windmolens, maar die flinke stijging heeft zich niet voorgedaan. De verwachtingen voor 2011 zijn daarom naar beneden bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu nog voor zo’n 7000-8000 MW aan nieuwe orders binnen te slepen.

Snijden
Om de kosten in de hand te houden gaan Vestas fabrieken sluiten, met name in Denemarken (waar de kosten hoog zijn). Ook komen er 3000 mensen op straat te staan. Door de winst van 126 miljoen euro in het derde kwartaal liep het verlies in de eerste negen maanden van dit jaar terug naar 75 miljoen. De omzet in het derde kwartaal bedroeg 1,7 miljard euro, net zoveel als in de eerste twee kwartalen van dit jaar.

Anti-windmolens
Van de Nederlandse PVV hoeft Vestas het in ieder geval niet te hebben. PVV-Kamerlid Hero Brinkman pleitte gisteren in een interview met het Noord-Hollands dagblad, voor het afbreken van alle windmolens in Noord-Holland omdat ze het landschap zouden verpesten. Het interview ging over de verkiezingen van de provinciale staten, begin volgend jaar.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn