Eerste Kamer gaat voorrang voor duurzaam eindelijk behandelen

2 november 2010 - De Eerste Kamer gaat na lang treuzelen eindelijk de wet Voorrang voor duurzaam behandelen, namelijk op 30 november. De brief van minister Verhagen van Economische Zaken heeft daarbij waarschijnlijk de doorslag gegeven. Verhagen zei simpelweg dat de bal nu bij de Eerste Kamer ligt, nadat zijn voorganger Van der Hoeven had beloofd om het gedeelte Voorrang voor duurzaam nog niet in werking te laten treden.

Moeilijk doen
De Eerste Kamer heeft moeite met de manier waarop de kosten van de regeling 'voorrang voor duurzaam' worden omgeslagen. Die komen terecht bij de producenten voor grijze stroom, wat volgens de Eerste Kamer mogelijk in strijd is met Europese wetgeving. Heel het wetsvoorstel dreigde daardoor te stranden, ook de gedeeltes die niet op de voorrangsregeling betrekking hebben. Na advies van de Raad van State beloofde Van der Hoeven om dat gedeelte dan maar niet in werking te laten treden.

Niet weer een novelle
Verhagen zei vorige week dat hij met Europa gaat overleggen of de kostentoedeling in strijd is met Europese bepalingen. Als dat niet zo is zal hij de wet gewoon in werking laten gaan; als die tenminste door de Eerste Kamer wordt aangenomen. Het lijkt heel onwaarschijnlijk dat de Eerste Kamer bij de plenaire behandeling voor de zoveelste keer een novelle van de regering zal eisen die weer voor onnoemelijk veel vertraging zou zorgen.  Zo'n novelle zou bijvoorbeeld kunnen inhouden dat de regering een andere manier van het toedelen van de kosten ontwerpt.

Eerder wist de Kamer de goedkeuring van de Splitsingswet en de Slimme meterwet op die manier al eindeloos te traineren.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn