Delta vindt partner voor bouw kerncentrale, CDA mogelijk niet zo voor als gedacht

4 november 2010 – Delta heeft een partner gevonden voor de bouw van weer een energiecentrale in Nederland. Woensdag is in Brussel een intentieverklaring met het Franse concern EDF getekend, waarin is vastgelegd dat de twee bedrijven gaan werken aan de oprichting van een bedrijf dat die centrale kan gaan bouwen. EDF en Delta, die eerder een gasgestookte centrale in Vlissingen bouwden, willen nu een kerncentrale gaan bouwen, nabij de bestaande kerncentrale van Delta en Essent in Borssele.

 Wij zijn heel goed
EDF is al eigenaar van een groot aantal kerncentrales. Naar eigen zeggen exploiteert het 82 kerncentrales. Het bedrijf wil zijn “ongeëvenaarde kennis en ervaring” als beheerder van deze centrales inbrengen in het project alsmede zijn 'Architect/Engineer model'. Bladibla. De partijen hebben afgesproken dat ze gaan zoeken naar een goede contractuele structuur voor een gezamenlijk bedrijf, dat straks kan worden opgericht voor de bouw van de centrale. Ze willen daar te zijner tijd ook andere partijen voor uitnodigen, zowel voor de afname van stroom als voor mede-financiering.

Potentiële CDA-oppositie
Delta en EDF voelen zich gesteund door de nieuwe regering van CDA en VDD, die vooralsnog achter de bouw van kerncentrales staat. Ze rekenen zich mogelijk te rijk. Mogelijk dat er in de toekomst, als het echt puntje bij paaltje komt, namelijk meer tegenstand komt van CDA-ers, al dan niet lid van de Tweede Kamer, die vinden dat de bouw van zo’n centrale in tegenspraak is met het idee van rentmeesterschap, één van de vier uitgangspunten van de partij.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn