Delta gaat Solland Solar verkopen en boekt 250 miljoen euro af

10 november 2010 - Energiebedrijf Delta zal het belang in zonnecellen fabrikant Solland Solar van de hand doen. Het bedrijf gaat in 2010 ook 250 miljoen euro afboeken op het resultaat vanwege dit dochterbedrijf. Het bedrijf vindt het onverantwoord om verdere investeringen in Solland Solar te doen. Ook het belang in de onderzoeksdochter Sunergy wordt van de hand gedaan.

Miskoop
Delta verwierf Solland Solar in 2006. Het bedrijf, dat is opgezet door Gosse Boxhoorn, maakt zonnecellen in een fabriek op de grens van Nederland en Duitsland in Heerlen. De ambities waren huizenhoog en er werd een fabriek uit de grond gestampt voor de productie van 170MW aan zonnecellen, te monteren op panelen van andere bedrijven (bijvoorbeeld Ubbink). De verwachtingen kwamen echter bij lange na niet uit. De Aziaten gingen in Europa zonnepanelen aanbieden tegen een veel lagere prijs, door de recessie werden investeringen teruggedraaid en mogelijk was er meer aan de hand. In 2008 verliet Boxhoorn, die nog in de directie zat, met slaande deuren het bedrijf.

De ene mislukking na de andere
Delta maakt normaal (maar welk jaar is de laatste tijd nog normaal) ongeveer 100 miljoen euro winst per jaar. De afboeking van 250 miljoen euro zal dus een flink gat slaan in het eigen vermogen, dat ongeveer 1,3 miljard euro groot is. Als het moeilijk zal blijken te zijn om de fabriek te verkopen zal Delta mogelijk nog meer moeten afboeken en zal de financiële positie verder verslechteren. Delta moet ook al een flink verlies incasseren vanwege een andere duurzame miskoop: Biovalue, dat eerder dit jaar gesloten is. Vraag is of de kerncentrale die Delta met EDF zal gaan bouwen ook zo'n onfortuinlijke investering zal blijken te zijn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn