Minister wil niet ingrijpen bij verkoop mislukt zonne-energiebedrijf Helianthos

10 november 2010 - Minister Verhagen wil niet ingrijpen bij een mogelijke verkoop van zonne-energiebedrijf Helianthos door het moederbedrijf Nuon. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer, die hem gevraagd had om een reactie op het bericht van enkele weken geleden. Volgens Verhagen gaat het om een “bedrijfseconomische beslissing”.  Wel wil hij gaan kijken of de lopen de subsidiekraan kan worden dichtgedraaid.

Kunststof folie
Nuon schreef al begin dit jaar dat het een investeringspartner aan het zoeken is voor Helianthos. Al jaren is het bedrijf van plan om een grote fabriek te gaan bouwen voor de productie van zogenaamde dunne-film zonnecellen, dat zijn zonnecellen die op een dun flexibel materiaal zijn geplakt, zodat ze oprolbaar zijn. Van die investering is tot nog toe niets terecht gekomen. Vraag is ook in hoeverre het bedrijf eigenlijk wel in staat is om de zonne-cellen op dunne folie te maken. Een paar weken geleden bleek dat Nuon het bedrijf eigenlijk ook wel wilde verkopen; Chinezen zouden belangstelling hebben.

Subsidiespons
Dat stuitte tegen het zere been van enkelen. Helianthos heeft namelijk al veel subsidie van de Nederlandse overheid gehad. Het Rijk heeft al 20 miljoen in het noodlijdende bedrijf gestoken. Ook de provincie Gelderland had de portemonnee getrokken. Ondertussen zou bij de verkoop van Nuon aan Vattenfall in 2009 zijn beloofd dat Vattenfall de duurzame energiestrategie zou handhaven. Daar komt echter ook niets van terecht. Vattenfall is flink aan het bezuinigen en ziet helemaal niets in zonne-energie, zo bleek een tijdje geleden ook al. De investering in de fabriek zou 200 miljoen euro vergen.

In rechte vast
Maar goed, het schrappen van Helianthos lijkt wel een logische zaak. Dat er zoveel subsidie in is gestopt is de fout  van overheden; daar heeft Vattenfall part noch deel aan. Van de 20,6 miljoen euro die is toegekend staat al al ruim 17 miljoen "in rechte vast", zo vindt de minister. De rest gaat Verhagen mogelijk wel terughalen; ten minste als subsidieverplichtingen niet zijn nagekomen en dat zal wel weer niet het geval zijn. Het zou trouwens ook nog kunnen zijn dat die verkoop, of het zoeken naar investeringspartners helemaal niet slaagt en dat het bedrijf opgeheven zal gaan worden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn