Nuon dreigt met juridische stappen vanwege Greenpeace-campagne

15 november 2010 – Nuon dreigt met een gang naar de rechter als Greenpeace niet voor woensdag 12 uur de campagne ‘Stop Nuon’ heeft stop gezet. Dat heeft directeur Huib Morelisse van Nuon in een brief aan campagnevoerder Joris Thijsen laten weten. In de campagne wordt mensen opgeroepen om te protesteren tegen de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven. Greenpeace is "voorlopig" niet van plan om gehoor te geven aan het verzoek van Nuon, zo zegt campagne-leidster Agnes van Rooij tegen Energieenwater.net.

Niemand krijgt gezelschap van iemand
De campagne is een parodie is op een bestaande campagne, waarin Nuon een personage ‘Niemand’ gebruikt. In een filmpje wordt de draak gestoken met deze reclame. De voice-over zegt:"  ‘Niemand’ is veel op TV omdat hij genoeg geld heeft om reclame te maken. Niemand zegt van het klimaat te houden maar Niemand plant wel een kolencentrale aan de Waddenzee, die op de Werelderfgoedlijst staan. Laat Niemand weten dat iemand dat niet OK vindt. Stop Nuon. Ga naar Stopofikzegop.nl”, aldus het filmpje.

Zorgvuldig opgebouwd merk
Morelisse vindt dat Greenpeace een “grens bereikt heeft” nu het filmpje op radio en TV wordt uitgezonden en ook op vergelijkingssites is te zien. Greenpeace maakt volgens Morelisse gebruik van het beeld en merkrecht van Nuon, zoals het Niemand personage, het logo en de melodie die de spotjes begeleiden. "Dat heeft consequenties voor ons zorgvuldig opgebouwd merk, onze goede naam en de campagne die we nu zelf aan het voeren zijn”, aldus Morelisse in de persoonlijk getinte brief (hij tutoyeert Thijsen).

Gespleten persoonlijkheid
De anti-campagne komt niet onverwacht. Nuon is al jaren een ‘gespleten bedrijf’; aan de ene kant propageert het duurzame energie en doet het alsof het het schoonste bedrijf ter wereld is, aan de andere kant is het de grootste vervuiler van Nederland, exploiteert het kolencentrales en is het dus van plan om nog een extra kolencentrale te gaan bouwen. Het kon niet anders of dit moest een keer fout gaan en een partij als Greenpeace zou deze hypocrisie aan de orde stellen. Van Rooij zegt verbaasd te zijn dat Nuon nu met deze actie komt, terwijl de campagne al sinds oktober loopt en Nuon in eerste instantie op de eigen site liet weten de campagne wel te kunnen waarderen.

Weinig kans
Overigens is de kans klein dat Nuon werkelijk nog een koleneenheid gaat bijbouwen, door de hoge kosten ervan, door de overcapaciteit van energiecentrales in Nederland en door de moeilijkheid om de CO2 op te gaan slaan. Nuon heeft altijd gesteld dat het de CO2 van de centrale wil gaan afvangen en opslaan, maar hier zal waarschijnlijk weinig terecht van komen. Ten eerste zal het verzet in het noorden tegen CO2-opslag toenemen, nu dat verzet ook in Barendrecht tot succes heeft geleid, zullen de kosten veel groter zijn dan verwacht, is het technisch lastig te realiseren, en is er mogelijk geen subsidie beschikbaar. En waarschijnlijk is er ook binnen Nuon verzet tegen de koleneenheid.

Ook Essent doelwit
Tegen Greenpeace houdt Nuon echter vol dat het niet de vraag is óf die koleneenheid er komt, maar wanneer. De milieu-organisatie heeft een vergelijkbaar filmpje gemaakt over Essent, waarvoor de laatste tijd min of meer hetzelfde geld als voor Nuon. Het bedrijf brengt allerlei berichten naar buiten over elektrische auto's en slimme thermostaten die helemaal niet slim zijn, maar houdt de lippen stijf op elkaar als het gaat over de kolencentrale die moeder RWE aan het bouwen is in dezelfde Eemshaven. Van Essent is nog geen dreigbrief ontvangen.

Update: Greenpeace heeft aangeboden samen te werken met Nuon om de centrale zo duurzaam als mogelijk te maken. SBS, RTL en de Ster en ook de radio-omroepen hebben geweigerd het spotje van Greenpeace uit te zenden, volgens Greenpeace naddat Nuon daartoe druk op hen heeft uitgeoefend.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn