Rinus Onland overleden

21 november 2010 - Afgelopen donderdag is Rinus Onland overleden. Onland was directeur van Waterforum, een commerciële nieuwsdienst voor de watersector.

Ontwapende brutaliteit
Onland was een bekend persoon in de waterwereld. Tien jaar geleden is hij Waterforum begonnen, na de wereldwaterconferentie in Nederland van 2000, samen met Jac van Tuijn. Hij had een soort van ontwapende brutaliteit, waarmee hij mensen voor zich wist te winnen. Het was moeilijk om niet  van hem te houden. Met Sinterklaas kwam hij als zwarte piet verkleed zijn bedrijf binnen en hij had vaak cadeautjes voor zijn medewerkers. Tegelijkertijd was hij een zakenman. Zijn verkoopstijl werd soms als agressief ervaren. Van Tuijn stapte in 2008 uit het bedrijf.

Geen succes
Onland zag zijn website vooral als een dorpsplein waar iedereen in de sector het naar zijn zin moest hebben, wat natuurlijk het beste was voor de inkomsten. Met onafhankelijke journalistiek had hij niet zoveel, wat ook lastig is bij een nieuwsdienst waar het klantenbestand bestaat uit bedrijven waarover geschreven wordt. Hij wist ergens dat het van belang was, maar hij kon het niet goed op waarde schatten. Nadat Van Tuijn en Onland uit elkaar waren gegaan, werd Arjan Veering hoofdredacteur en daarna, vanaf september 2008 tot september 2009 ondergetekende. Dat laatste was geen succes; onder meer vanwege mijn kritische inslag. Veering nam het daarna weer van mij over. Van Tuijn schreef ook nog wel eens voor de site.

Intuïtief
Rinus was wispelturig en reageerde intuïtief. Het ging bij hem vooral om loyaliteit. Mensen die loyaal waren konden bij hem een potje breken. Hierdoor had hij de neiging om teveel mensen om zich heen te verzamelen. Aan de andere kant kon hij van de ene dag op de andere genoeg hebben van zijn medewerkers. Terecht of onterecht, het kwam de stabiliteit in zijn bedrijf niet ten goede. Er was ook altijd gedonder over betalingen. De economische crisis had ook grote impact op zijn bedrijf omdat de inkomsten afhankelijk waren van de plaatsing van advertenties en vacatures.

Onland, geboren in 1957, laat een vrouw en vier kinderen achter.

Jurgen Sweegers

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn