Windmolenpark Urk krijgt startgeld van 116 miljoen euro omdat het uniek is

26 november 2010 – Minister Verhagen van Economische Zaken heeft een subsidie van 116 miljoen euro toegekend aan het windmolenpark in de Noordoostpolder, nabij Urk. Dit vanwege het ‘unieke karakter’ van het park.

Rijen dik
In de Noordoostpolder moet een windmolenpark verrijzen, met een vermogen van 430 MW. Een deel van de molens staat op land en een deel in het ondiepe water van het IJsselmeer. Volgens de tekeningen zijn er 48 molens van 3 MW in het water en 38 van 7,5 MW op land. Ze komen in rijen voor en langs de kust van de Noordoostpolder.

In de hoogte
De molens op land zullen een masthoogte hebben van 135 meter en een tiphoogte (als een wiek omhoog staat) van bijna 200 meter. Die in het IJsselmeer hebben een masthoogte van 95 en een tiphoogte van bijna 150 meter. Geen wonder dat er veel verzet is in de regio tegen het park, onder meer van de burgemeester van Urk. Het vissersdorp wordt straks overschaduwd, letterlijk, door de molens, terwijl het dorp helemaal niets in te brengen heeft gehad bij het ontwerp van het park.

Subsidiestapeling
Maar de Rijkscoördinatenregeling is van toepassing, dus het park komt er wel. De subsidie van 116 miljoen is een investeringssubsidie, die nog komt bovenop de SDE-subsidie die al eerder is vergeven. De subsidie  is toegekend omdat "het unieke karakter technische onzekerheden en andere en hogere kosten met zich meebrengt dan waarmee de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE) rekening houdt", aldus Verhagen. Meer waarschijnlijk is dat het ministerie gewoon wil dat het park er komt en dat de initiatiefnemers het niet voor minder wilden bouwen. Opvallend is dat de huidige minister spreekt van een SDE-subsidie van maximaal 800 miljoen euro.

Schijnconcessie
De vorige minister Van der Hoeven kende al een SDE-subsidie van in totaal 880 miljoen euro toe. Daarvoor werden zelfs speciale SDE-categorieën in het leven geroepen. De molens op land krijgen 96 euro per MWh en die in het IJsselmeer zelfs 121 euro per MWh. Het aantal molens werd, volgens de vorige minister althans, verlaagd van 93 naar 86, maar het vermogen van het park bleef daarbij gelijk, waarbij het dus de vraag is of het aantal molens in eerste instantie echt 93 bedroeg. Dat aantal is nooit ergens genoemd.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn