Eneco naar rechter om windmolenparken op zee

30 november 2010 - Eneco gaat naar de rechter om te protesteren tegen de miljardensubsidie voor de bouw van windmolenparken op zee aan het Duitse bedrijf Bard. Het bedrijf had al eerder bezwaar aangetekend bij het ministerie van Economische Zaken, dat de subsidie verstrekt heeft, maar kreeg nul op het rekest.

In beroep
Eneco vindt dat de plannen van Bard niet voldoende financieel onderbouwd zijn. Het ministerie had bij het verlenen van de subsidie moeten toetsen of het bedrijf de financiën rond kan krijgen voor de bouw van het park en dat heeft het niet gedaan, zo stelt Eneco. Daarnaast zal Bard het park nooit tijdig gereed hebben, zo zegt woordvoerder Cor de Ruijter. Daarom gaat het bedrijf nu naar het College van het Beroep voor het bedrijfsleven.

Dubieuze partners
Dat Eneco een punt heeft blijkt wel uit het feit dat Bard nu een bedrijf van twee voormalige bestuursleden van Econcern heeft ingeschakeld om voor de financiering te zorgen. Die bestuursleden Dirk Berkhout en Dennis Lange hebben een belangrijke rol gespeeld in de ondergang van het concern. "Boeven", om in de woorden van een Eneco-medewerker te spreken. Bard wil een nieuw type windmolen gaan plaatsen dat nog niet eerder beproefd is, en dat maakt het hele project extra onzeker, zo zegt deze medewerker.

Schadeclaim
Toch lijkt het lastig om de subsidieverlening nu nog terug te draaien. Dat zal in ieder geval uitdraaien op een mega-claim voor compensatie van Bard. Het ministerie kan wellicht het beste wachten totdat het project inderdaad in de soep is gelopen, om het daarna verbeurd te verklaren. Bard krijgt in loop van de jaren in totaal zo'n 4,5 miljard euro aan subsidie voor de bouw van twee windmolenparken van 300 MW, ten noorden van Schiermonnikoog, als het er tenminste in slaagt om het park ooit van de grond te krijgen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn