Eerste Kamer neemt Voorrang voor duurzaam aan, consument gaat betalen

1 december 2010 - De Eerste Kamer heeft dinsdag de wet Voorrang voor duurzaam aangenomen, officieel de wet 'Wijziging Gaswet en Elektriciteitswet 1998 inzake verbetering voorzieningszekerheid. Daartoe was de Kamer echter alleen bereid nadat minister Verhagen had toegezegd om het gedeelte dat betrekking heeft op de kostentoedeling, nog niet in werking te laten gaan. Het gevolg is dat consumenten via de energierekening voorlopig gaan betalen voor de voorrang voor duurzame energie op het net, als er congestie is.

Profileringsdrang
De Eerste Kamer, die steeds meer een politieke rol voor zich opeist, had moeite met het feit dat de producenten van vieze stroom in een gebied volgens de wet moeten opdraaien voor de kosten van het systeem, wat in feite een congestiemanagementsysteem is. De Kamer vindt dat deze kostentoedeling mogelijk in strijd is met Europese regelgeving, maar waarschijnlijker is dat de Senatoren beïnvloed zijn door de lobby van de grote energiebedrijven in mogelijke congestiegebieden, zoals Eon, die straks voor het congestiesysteem moeten gaan betalen.

Consument de pineut
Omdat er ook andere zaken in de wet geregeld worden vond de minister het belangrijk dat de rest van de wet wel zo snel mogelijk in werking kan treden. Dat is bij deze gebeurd. Verhagen heeft nu toegezegd de Europese rechtsgeldigheid van de kostentoedeling te gaan onderzoeken en de artikelen over die kostentoedeling voorlopig niet in werking te laten treden. Omdat het normaal zo is dat kosten van netbeheer door ons allemaal betaald worden, zal dit nu ook het geval zijn met die van het congestiemanagementsysteem. De kans is natuurlijk groot dat deze situatie bestendigd wordt.

Onderzoekje
Een alternatief is dat de kosten bij alle producenten in een congestiegebied in rekening gebracht worden; maar dit zou raar zijn want dan zouden duurzame energieproducenten voor hun eigen voorrang moeten gaan betalen. Ook zou dit een extra hindernis zijn voor investeringen in duurzame energie, terwijl iedereen in de politiek deze investeringen juist wil bevorderen, en het juist ook verplicht is vanwege Europese regelgeving om duurzame energie voorrang te geven. Dus terwijl de Eerste Kamer stelt dat het bezorgd is over eventuele strijdigheid met Europese regelgeving, maakte ze in feite de implementatie daarvan onmogelijk.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn