Actie Greenpeace tegen bouw kolencentrale door Essent

8 december 2010 - Actievoerders van Greenpeace hebben dinsdagavond twee kranen beklommen op het terrein bij de Eemshaven waar Essent een nieuwe kolencentrale aan het bouwen is. De actievoerders willen op 100 meter hoogte een 'klimmerskamp' inrichten. Ze zeggen genoeg eten bij te hebben om het lang vol te houden. Hopelijk is het ook niet te koud daar boven.

 

Stroom van de kranen gehaald
Essent heeft de bouwwerkzaamheden stil gelegd, zo zegt Essent-woordvoerder Jeroen Brouwers tegen Energieenwater.net. Dat levert vanafzelfsprekend economische schade op. De stroom is van de kranen gehaald en de politie is geïnformeerd, zoals gebruikelijk is bij dit soort acties. Volgens Brouwers was de actie van Greenpeace te verwachten. Ze zijn immers ook op bezoek geweest bij Eon op de Maasvlakte en ze hadden buurman Nuon, die daar een gasgestookte centrale aan het bouwen is, ook al in het vizier. "Je weet dat dit staat te gebeuren. Het is hun werk. Het is een one-issue beweging. Wij hebben ook andere verantwoordelijkheden."

Diversificatie
Met dat laatste bedoelt Brouwers de zorg voor een betrouwbare en betaalbare energievoorziening, waarvoor volgens hem een gediversificeerde energiemix nodig is. Daar is vanuit de landelijke politiek ook vraag naar geweest. Conventionele centrales zijn nodig zolang nog niet alle energie duurzaam opgewekt kan worden, zo vindt het bedrijf. Essent doet volgens Brouwers genoeg aan duurzame energie. Zo kijken de actievoerders vanuit hun hoge posities uit op het grote windmolenpark van Essent in de Eemshaven. Ook stookt Essent veel biomassa bij in de kolencentrale in Geertruidenberg.

Leveranciersverplichting
Essent is voorstander van de invoering van een leveranciersverplichting, waarbij energieleveranciers verplicht worden om te zorgen dat een bepaald aandeel van hun leveringen duurzaam is opgewekt. Ook Brouwers heeft deze week bij het debat in de Kamer geconstateerd dat hiervoor veel draagvlak is in de politiek. Volgens hem wil de minister eerst nog andere opties onderzoeken, zoals een producentenverplichting, voordat hij een beslissing neemt. In april volgend jaar zal hier meer duidelijkheid over komen.

Update: de drie leden van Greenpeace hebben hun actie donderdag beëindigd omdat de omstandigheden vanwege de harde wind te bar werden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn