Belgisch windmolenpark in zee met Nederlandse tint in gebruik genomen

10 december 2010 - In België is donderdag een windmolenpark in zee in gebruik genomen. Het park, gelegen op ongeveer 50 kilometer van de kust van Zeebrugge, bestaat uit 55 molens van 3 MW elk. De investering van 614 miljoen euro is mede opgebracht door Nederlandse banken als Rabobank en ASN Bank.

Nederlandse deelname
Het park is een initiatief van Belwind, een samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische private investeerders, waaronder de Groep Colruyt, Participatiemaatschappij Vlaanderen, Rabo Project Equity en Meewind. Meewind is een Nederlandse organisatie die particulieren in staat stelt om te participeren in het park. De organisatie heeft een belang van 12%. Leningen zijn verschaft door Dexia, Rabobank, ASN Bank, European Investment Bank en Eksport Kredit Fonden (EKF). In totaal is er 614 miljoen euro geïnvesteerd.

Lange constructies
Het park is gebouwd op de Bligh zandbank, achter een al bestaand windmolenpark van C-power op de Thortonbank. Daar is het 20 to 35 meter diep. De masten zijn 72 meter hoog en de wieken 45 meter lang. De masten staan op tussenstukken van 17 meter die die staan weer op lange stalen funderingspalen van 50 tot 72 meter. Die funderingspalen konden drijven, waardoor de aanleg eenvoudiger was dan die van parken met betonnen funderingen. Belwind is van plan om in de komende jaren nog eens 55 molens van 3 MW te plaatsen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn