Warmtebedrijf herrijst uit as, Nuon gaat warmte leveren in Rotterdam-Zuid

11 december 2010 - Nuon gaat woningen van vijf woningbouwcorporaties in Rotterdam-Zuid van warmte voorzien. Een overeenkomst hiertoe is deze week getekend. De warmte is afkomstig van het Warmtebedrijf Rotterdam, dat eerder dit jaar nieuw leven is ingeblazen.

Via via
Het Warmtebedrijf verkrijgt de warmte op zijn beurt van de Afvalverwerkingsinstallatie van Van Gansewinkel in Rozenbrug. Begin dit jaar zijn de contracten voor de levering van de warmte getekend, onder meer door COO Van de Noort van Van Gansewinkel, die zojuist naar Eneco is vertrokken. Het Warmtebedrijf gaat zelf voor de aanleg van de hoofdleidingen zorgen. Nuon legt vervolgens het distributienet in de wijken zelf aan. De bedoeling is dat er in 2013 daadwerkelijk geleverd kan gaan worden.

25000 woningen
De overeenkomst is getekend met de corporaties Com.wonen, Stichting Patrimoniums Woningstichting, Vestia Groep, Woonbron en Woonstad Rotterdam. Het betreft een raamovereenkomst, met iedere corporatie afzonderlijk, die aansluiting van de woningen op het net mogelijk maakt. De bedoeling is dat er zo'n 25.000 woningen worden aangesloten op het net, in de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde. Nuon heeft ook contracten getekend voor de levering van warmte aan een nieuw ziekenhuis en een zorgboulevard, nabij station Lombardijen, in Rotterdam-Zuid.

Fenix
Het Warmtebedrijf Rotterdam, opgericht in 2005, heeft jaren op zijn gat gelegen omdat de warmte oorspronkelijk van de raffinaderij van Shell zou worden betrokken maar Shell het vertikte om een paar miljoen te investeren in het geschikt maken van de installatie. In 2009 werd daarom besloten om de warmte van de afvalverbrandingsinstallatie van Van Gansewinkel aan de Brielselaan aan te boren, maar recentelijk is besloten om die installatie stil te leggen. Dit leidde opnieuw tot vertraging. Met de afvalverbrandingsinstallatie in Rozenburg, ook van Van Gansewinkel, is een nieuwe warmtebron gevonden en ook nog van een bedrijf dat duurzaamheid echt hoog in het vaandel heeft.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn