Eneco bouwt vijf windmolens bij Fujilfim in Tilburg

14 december 2010 - Eneco gaat vijf windmolens plaatsen op terrein van het Japanse bedrijf Fujifilm in Tilburg. Fujifilm maakt in Tilburg fotopapier en offsetplaten voor drukkerijen en is al jarenlang bezig met verduurzaming van het productieproces. De economische recessie gooide even roet in het eten maar blijkbaar heeft het bedrijf weer voldoende vertrouwen in de toekomst om te gaan investeren.

Aanvliegroute
Drie van de vijf molens krijgen masten met een hoogte van 95 meter en twee van 80 meter. Dat laatste heeft te maken met de aanvliegroute voor het nabijgelegen vliegveld Gilze-Rijen. Eneco wil begin volgend jaar starten met de werkzaamheden en hoopt eind 2011 klaar te zijn. De molens zullen Vestas-molens zijn met een vermogen van 2 MW.

Energie en water
Fujifilm investeerde in de afgelopen jaren ook in een waterzuiveringsinstallatie en een installatie om water te kunnen hergebruiken in het productieproces. De bouw van een nieuwe fabriek voor offsetplaten kwam stil te liggen door de recessie, maar zal eind 2011 worden opgestart, zo zegt Heesters. De vraag naar, met name, duurzame offsetplaten is weer voldoende groot. Die fabriek zou een naverbrander voor gassen krijgen. In de toekomst gaat Fujifilm ook membranen produceren voor het zuiveren van water, biogas, en afvalgassen zoals CO2. De techniek hiervan is vergelijkbaar met het aanbrengen van een fotogevoelig laagje op de offsetplaten waarmee kranten en dergelijke gedrukt worden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn