Draconische wettelijke maatregelen om energielabel maar verplicht te kunnen stellen

3 januari 2011 - Het verkopen van een huis wordt in de toekomst onmogelijk als de verkopende eigenaar geen energielabel heeft laten opstellen. Dit schreef minister Donner van Binnenlandse Zaken eind vorig jaar aan de Kamer. De minister wil de wet zodanig wijzigen dat zo'n huis niet meer kan worden ingeschreven in het Kadaster. Verder moet het energielabel verplicht vermeld gaan worden in advertenties waarin het huis wordt aangeprezen (bijvoorbeeld op Funda) en moeten eigenaren van publieke gebouwen (winkels) een afbeelding van het label netjes in de hal gaan ophangen.

Geen interesse
Het energielabel is een indicatie van de energiezuinigheid van een huis, vergelijkbaar met het label van koelkasten en dergelijke. Het is al een paar jaar verplicht om zo'n label op te stellen bij de verkoop van een huis, maar omdat er geen sancties waren, lieten particuliere eigenaren deze beker vaak aan zich voorbij gaan. De kopers maalden er veelal ook niet om. Donner, die tegenwoordig over woningbouw gaat, schrijft dat er zo'n 68000 labels aan particuliere eigenaren zijn verstrekt. Woningbouwverenigingen hebben wel flink hun best gedaan. Zo'n 1,5 miljoen huurwoningen zijn gelabeld.

Extra rompslomp
Dat er geen sancties waren was niet voor niets. De Nederlandse regering (vooral vóór de tijd van Balkenende IV) heeft dat label nooit zo zien zitten. Het kabinet realiseerde zich dat het tot een hoop extra rompslomp en kosten voor de particuliere huiseigenaar zou leiden. De Europese wetgeving schreef ook niet voor dat er sancties moeten worden ingesteld; daar heeft het kabinet dankbaar gebruik van gemaakt. Daarnaast zijn er veel problemen geweest bij het opstellen van zo'n energielabel. Het is allemaal een arbitraire en superingewikkelde zaak. Wat ook vreemd is, huizen worden vergeleken met huizen van hetzelfde type. Zo kan het dus gebeuren dat een energieverslindend vrijstaand huis een hoger energielabel krijgt dan een zuinig rijtjeshuis.

Alles is veranderd
Waarom dan nu ineens wel sancties? De Europese richtlijn is veranderd, zo schrijft Donner. Per 1 januari 2013 zouden er wel sancties moeten worden ingesteld. Daarnaast was er een flinke lobby van energiebedrijven. Die hebben adviseurs in dienst die energielabels kunnen opstellen, vandaar. Maar de beleidswijziging is extra makkelijk gemaakt door steun in de duurzame wereld voor zo'n maatregel. De energiewereld en de duurzame wereld hebben hun lobby-kanalen terwijl individuele eigenaren niet of nauwelijks een stem hebben in Den Haag. Die zijn dus al snel het haasje. En wellicht speelt ook nog een rol dat de dogmatische Donner het stokje heeft overgenomen van meer liberale collega's. Vreemd blijft het wel dat de energiebedrijven geen strobreed in de weg wordt gelegd bij het bouwen van kolencentrales maar dat huiseigenaren opgezadeld worden met allerlei rompslomp om het energieverbruik minimaal naar beneden te brengen, wat waarschijnlijk niet eens gaat lukken.

Fanatisme
In ieder geval zal die huiseigenaar er dus aan moeten geloven. 'Geen inschrijving in het Kadaster zonder energielabel'. Wat overigens een rare zaak is, want in principe is het gebouw dan al van eigenaar veranderd, waarmee het Kadaster dus geen afspiegeling meer vormt van de eigendomsverhoudingen. Tenzij notarissen ook niet meer willen meewerken aan het 'transport' van zo'n huis. Donner zal proberen dit te bewerkstelligen, maar vraag is of hij ze hiertoe kan verplichten. Het lijkt in tegenspraak met het recht op een transactie als koper en verkoper het eens zijn. Het fanatisme van Donner blijkt ook uit het feit dat hij al voor 2013 met deze verplichtingen wil komen, terwijl de sancties pas per 1 januari 2013 van kracht worden.

Andere maatregelen
En daarnaast worden er andere maatregelen genomen. Het energielabel zal vermeld moeten worden in commerciële advertenties; ook zo'n verplichting waarvan men kan afvragen of die afdwingbaar is. Donner zal in overleg treden met branche-organisaties. Daarnaast hoeven mensen minder huur te gaan betalen als ze in een woning terecht komen die geen label heeft. Het woningwaarderingsstelsel (dat tellen van die punten om tot een huurprijs te komen) wordt daarvoor aangepast als het om de goedkopere woningen gaat. Voor de duurdere woningen en kantoren, die niet onder dit stelsel vallen, wordt zelfs het Burgerlijk wetboek aangepast, zo schrijft Donner. Daarnaast moet de overheid zelf een afbeelding van het energielabel opgehangen, op een zichtbare plek, in overheidsgebouwen met een vloeroppervlakte van 500 vierkante meter of meer, en eigenaren van andere publieke gebouwen, zoals winkels, moeten dat doen als er al een label is opgemaakt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn