Nieuw, groot windmolenpark in zuiden van Flevoland

3 januari 2011 - Flevoland krijgt er een nieuw groot windmolenpark bij. In de zuidwestelijke punt van het eiland, bij Zeewolde, wordt een park van 36 molens gebouwd. De molens komen volgens de laatste mode netjes in het gelid: in drie rijen van twaalf molens. Eind vorig jaar is een subsidie van 226 miljoen euro toegekend aan het park, zo meldt energiebedrijf Nuon.

Plaatselijk draagvlak
Nuon-docher Weom heeft het park ontwikkeld op verzoek van de boeren in het gebied (de Zuidlob geheten). Die hebben zich verenigd in windmolenpark De Zuidlob. Alle boeren nemen deel, zo meldt Nuon, wat de kans vergroot op een snelle realisatie. Nuon zelf zal de eerste tien jaar de stroom van het park gaan afnemen, zo is overeengekomen. Naar verwachting is het park in 2013 draaiende. De molens hebben ieder een vermogen van 3,4 MW, zodat het totale vermogen op 122,4 MW komt.

Ordnung muss sein
Het nieuwe park is in overeenstemming met het nieuwe beleid van de provincie Flevoland, zo stelt de provincie zelf. Dat nieuwe beleid is dat molens allemaal netjes in een rij moeten staan, met gelijke afstand daartussen, en ook even hoog moeten zijn en anderszins hetzelfde. Bestuurders zeggen dat ze hiermee de weerstand onder de bevolking tegen windmolens willen verminderen; mensen zouden niet houden van al die loslopende windmolens in het veld. Vraag is of dat waar is en of dat ze niet hun eigen ideeën over mooi en lelijk (netjes aangeharkte paadjes en parken) projecteren op de rest van de bevolking.

Buiten bedrijf
Het nieuwe park zal één van de grootste van Nederland worden. Het grootste park, Windmolenpark Noordoostpolder, zal de komende jaren in de noordoost-hoek van Flevoland gebouwd worden: rondom Urk. Nuon maakte trouwens eind vorig jaar ook nog bekend dat het het windpark Harry van den Kroonenberg, langs de A6 in Flevoland, gaat afbreken. De molens stonden al sinds mei 2009 stil. Toen brak er een molen van één van de molens af.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn