Rijksinpassingsplan windmolenpark Noordoostpolder vastgesteld

6 januari 2011 - Het Rijksinpassingsplan voor het grote windmolenpark dat in de Noordoostpolder moet gaan verrijzen is vastgesteld. Dat hebben de bewindspersonen Verhagen en Schultz donderdag bekend gemaakt. De stukken liggen tot 18 februari ter inzage bij verschillende gemeenten en ministeries. Mensen kunnen bezwaar maken, maar alleen die mensen die eerder een 'zienswijze' hebben ingediend.

Schijnconcessie
Het park zal uit 86 grote windmolens bestaan, waarvan er 38 op land komen te staan en 48 in het ondiepe water van het IJsselmeer. Ze komen in zes rijen te staan aan de Noorder-, Wester- en Zuidermeerdijk, ter weerszijden van Urk. De weerstand in Urk is dan ook groot. Het verzet van de inwoners en burgemeester van Urk mocht echter niet baten, hoewel de vorige minister Van der Hoeven het deed voorkomen alsof ze om die reden de oorspronkelijke plannen heeft veranderd en geen toestemming heeft gegeven voor de plaatsing van zeven molens nabij het dorp. Ook naar het recente voorstel van de burgemeester om vijftien molens te verplaatsen is niet geluisterd.

Tiphoogte
Het park krijgt een SDE-subsidie meer van 880 miljoen euro en daarnaast ook nog een zogenaamde innovatiesubsidie van 116 miljoen euro. De innovatie van het park zou erin gelegen zijn dat de molens supergroot zijn en dat ze voor het eerst in ondiep water geplaatst worden. Het vermogen van het park is ongeveer 450 MW. De molens op land zouden een vermogen van 7,5 MW moeten meekrijgen, wat heel veel is. De lengte van de molens bij een omhoog staande wiek (tiphoogte) komt daarmee op 200 meter. Die in het water krijgen een vermogen van 3 MW en een tiphoogte van 150 meter.

Copyright © Energieenwater.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn