Ook Britten krijgen smaak te pakken: 33 MW aan extra zonne-energie in 2010

8 januari 2011 - In het Verenigd Koninkrijk is het vermogen van zonne-energie installaties in 2010 met 33 MW gestegen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van cijfers van de Britse toezichthouder Ofgem. Sinds april van 2010 komen kleine installaties van particulieren in aanmerking voor een royaal feed-in tarief van ongeveer 41 pence (49 eurocent) per MWh, ongeveer acht keer de huidige stroomprijs.

Labour-overblijfsel
De subsidie-regeling is nog ingesteld door de vorige Britse Labour-regering, die in mei plaats maakte voor de nieuwe conservatief-liberale regering. Vraag is dan ook of de subsidies lang blijven bestaan; gezien het voornemen om flink te bezuinigen. De regering heeft echter te kennen de subsidies, waar alleen eigenaren van kleine installaties voor in aanmerking komen, voorlopig nog met rust te laten.

Inhaalslag
De tarieven worden voor 25 jaar gegarandeerd. De precieze hoogte hangt af van de capaciteit van de installatie en van de vraag of ze aan nieuwe of oude gebouwen worden gehangen. In totaal is er door de regeling in 2010 voor 41 MW aan subsidies aangevraagd; een deel daarvan bestond echter al. In 2008 en 2009 is er steeds zo'n 4 MW aan zonne-panelen geïnstalleerd. De regeling heeft dus daadwerkelijk veel effect. Eigenaren van 16000 gebouwen hebben geprofiteerd. Ook windenergie (11MW) en waterkracht (4 MW) is ermee gestimuleerd.

Nieuwe banen
"De feed-in tarieven hebben investeringen gestimuleerd ten tijde van een economische recessie", zo zei de directeur van de Britste tak van het Japanse bedrijf Sharp tegen Bloomberg. "Ze hebben geleid tot de geboorte van een zonne-energie industrie en wij hebben gereageerd door banen te creëren." Het aantal installateurs is geëxplodeerd van 600 begin 2010 naar meer dan 2000. Grote bedrijven als Eon en supermarktketen Tesco bieden particulieren de helpende hand bij het kopen en het installeren van de panelen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn