BREAKING: 'CO2-opslag in het noorden gaat niet door'

21 januari 2011 - De plannen om CO2 op te slaan in het noorden van het land zullen geen doorgang vinden. Dat zegt iemand die nauw betrokken is bij de planvorming. De reden is gelegen in het afbreukrisico voor de Nam, zo zegt deze persoon tegen Energieenwater.net.

Draagvlak
De Nam, die in Nederland verantwoordelijk is voor de gasproductie, wil voorkomen dat het draagvlak voor boringen naar gas wegvalt als het bedrijf door de bevolking teveel met CO2-opslag wordt geassocieerd. Als de Nam dan nieuwe velden gaat aanboren zal er al snel gezegd worden dat het bedrijf dit doet om straks CO2 op te kunnen slaan, waarmee het draagvlak voor die boringen wegvalt.

Afhakers
Nu het CO2-opslagproject in Barendrecht niet doorgaat zijn alle ogen op het noorden gericht. Het project in Barendrecht zou slechts een opstapje zijn naar de realisatie van grotere opslagcapaciteiten in het noorden. Maar de kans dat het er ooit van komt lijkt alleen maar kleiner te worden. Behalve de angst van de Nam zijn er nog andere problemen. Zo zal Nuon afzien van de bouw van een koleneenheid in de Eemshaven, zodat daar geen CO2 vandaan zal komen. Nuon zou samen met RWE de CO2 gaan leveren voor het project. Overigens is RWE (Essent) al wel flink aan het bouwen.

Sloten geld
Daarnaast is het draagvlak verminderd doordat minister Verhagen van ELI, vlak na zijn aankondiging dat Barendrecht niet doorgaat vanwege gebrek aan draagvlak, met zekerheid stelde dat het project in het noorden wel doorgaat. 'Waarom doet het draagvlak in Zuid-Holland er wel toe en dat in het noorden niet?', zo vragen de noordelingen zich af. Daarnaast is er nog heel veel onduidelijk, zoals: wie gaat betalen? Er zal in het kabinet ook niet heel veel enthousiasme zijn voor het overmaken van grote sommen geld naar bedrijven die CO2 gaan opslaan. En RWE zal alleen maar door willen gaan als het een flinke slok geld krijgt.

Onder het tapijt
Daarnaast is eigenlijk iedereen het eens met de stelling dat CO2-opslag geen oplossing is van het klimaatprobleem. 'Het is net alsof ik tegen mijn zoontje van zeven zeg om alle rommel in zijn kamer maar onder het bed te schuiven', zo zei de betrokken persoon tegen ons op het Nationale gascongres 2011. Beelden van de Brent Spar komen ook al snel naar boven (het olieplatform dat Shell had willen afzinken in de oceaan om er maar vanaf te zijn, maar daarvan afzag door protesten). Daarnaast lijkt de gevoelde urgentie van het klimaatprobleem zelf af te nemen.

Er is overigens wel geld vanuit Europa beschikbaar voor CO2-opslag (EU-NER 300 tender). De aanvragen daarvoor moeten binnenkort op de bus. De steun in de Tweede Kamer kalft ook af, zo bleek donderdag bij een debat in de Kamer.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn