Eerste elektrische taxi's op de weg in Utrecht

25 januari 2011 - In Utrecht zijn de eerste elektrische taxi's de weg op gegaan. De bedoeling is dat er in 2011 in totaal 40 'Greencabs' zullen gaan rijden. De taxi's worden ingezet door Prestige taxicentrale die in het project samenwerkt met een hele trits aan organisaties. Bedrijven als Triodosbank, Ballast Nedam, hotel Mitland en Cap Gemini hebben al toegezegd van de taxi's gebruik te gaan maken.

Prinselijke en geldelijke ondersteuning
De bedoeling is ook dat er kennis en ervaring op wordt gedaan met onderhoud van de taxi's, storingsgevoeligheid, batterijmanagement, gevolgen voor het elektriciteitsnet en de logistiek. Prins Maurits, trekker van het Formule E-team, heeft het project gestart door vorige week als eerste in zo'n taxi te stappen. De initiatiefnemers krijgen subsidie van de overheid. Betrokken zijn onder meer Stedin, Essent en een aantal autoproducenten. Essent legt de oplaadpalen aan en Stedin is bezig met de aansluiting.

Elektrische ambities
Taxi's lijken bij uitstek geschikt voor elektrificatie omdat ze korte ritjes maken, in de stad, en terugkeren naar een standplaats waar ze opgeladen kunnen worden. De gemeente Utrecht wil dit jaar 200 oplaadpalen plaatsen in de stad en wil net als andere steden het parkeren voor elektrische auto's aantrekkelijker maken. Behalve oplaadpalen wil de gemeente ook standplaatsen voor elektrische taxi's aanleggen en 20% van het wagenpark elektrisch te laten rijden. Op 3 februari spreekt de gemeenteraad over het actieplan 'schoon vervoer'.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn