Mengelmoes van stoom, elektriciteit, olie, gas, puur water en rioolwater in Schoonebeek

25 januari 2011 - De Nam heeft maandag de oliewinning in het Drentse Schoonebeek weer opgestart. De productie werd in 1996 gestaakt omdat de winning van olie met de technieken van toen niet meer rendabel was. De olie was te taai en stroperig geworden. Door nieuwe technieken kan er nu wel weer gewonnen worden. Die nieuwe technieken bestaan uit het gebruik van hoogrendementspompen en de injectie van stoom om de olie te verdunnen.

Van rioolwater naar stoom
De stoom wordt gemaakt in een warmtekrachtcentrale met behulp van zogenaamd ultrapuur water, dat gefabriceerd wordt door Nieuwater, een samenwerkingsverband van Waterleidingmaatschappij Drenthe en Waterschap Velt en Vecht. Bijzonder is dat die fabriek het water betrekt van de rioolzuiveringsinstallatie Emmen. Omdat de druk in de eerste maanden nog hoog genoeg is is er voorlopig echter nog geen stoom nodig. De warmtekrachtcentrale, die behalve stoom ook elektriciteit levert, is ook nog niet klaar. Daar wordt nog gedurende heel 2011 aan gewerkt zegt de Nam.

Van alles wat
Er worden 18 nieuwe oliewinlocaties gecreëerd, 73 nieuwe putten geboord, 40 hoogredementspompen geplaatst en 54 kilometer pijpleiding aangelegd, zo laat de Nam weten. Behalve de waterkrachtcentrale wordt ook een oliebehandelingsinstallatie gebouwd op het Nam-terrein in Schoonebeek. De olie gaat naar een BP-raffinaderij in Duitsland. Het water dat meekomt bij de olieproductie wordt in lege aardgasvelden in Twente geïnjecteerd. Het aardgas dat vrijkomt bij de oliewinning wordt hergebruikt in de warmtekrachtcentrale.

Dallas in het veen
De Nam verwacht 120 miljoen vaten te kunnen winnen. Die hebben tegen de huidige prijzen een waarde van ongeveer tien miljard euro. Goed voor de staatskas want 60% van de opbrengsten verdwijnt daarin. Minister Verhagen van Economische Zaken gaf maandag het startschot voor de hernieuwde olieproductie. Hij doopte Schoonebeek tot oliedorp, waarmee de inwoners zich verguld toonden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn