Van Oord gaat windmolenpark Bard bouwen

26 januari 2011 - Het Nederlandse bouwbedrijf Van Oord gaat het windmolenpark voor Bard bij Schiermonnikoog bouwen, zo maakte het bedrijf woensdag bekend. De overeenkomst hiertoe is gesloten met Typhoon Offshore, het bedrijf dat voor de financiering zorgt.

Derde park
Het totale project bestaat uit twee parken van 300MW, die zo'n 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog moeten komen te liggen. Van Oord zorgt voor bodemonderzoek en voor het ontwerp en ook voor de inkoop van materialen, de bouw van de fundering, de plaatsing van de molens en het leggen van de kabels. Van Oord heeft eerder twee windmolenparken aangelegd: het Prinses Amaliapark van Eneco en het park van Belwind voor de Belgische kust. Met de opdracht is een bedrag van 300 tot 400 miljoen euro gemoeid.

Big money
Recentelijk nam afval- en energiebedrijf HVC een belang van 15% in het project. Het bedrijf zou hiervoor 75 miljoen euro betaald hebben, waarmee de totale waarde van het project dus 500 miljoen euro wordt. Typhoon Capital zou in totaal 2 tot 2,5 miljard euro willen ophalen voor de bouw van het park. Waar de rest van het geld vandaan moet komen is niet helemaal duidelijk. Als aandeelhouders inderdaad 500 miljoen euro bijeenbrengen moet er nog altijd minstens 1,5 miljard euro geleend worden. Typhoon Capital is in handen van Dirk Berkhout en Dennis Lange, de twee voormalige bestuurders van Econcern, dat in 2009 failliet ging.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn