Colruyt ook geïnteresseerd in belang Bard-park, Tennet buitenspel

27 januari 2011 - Typhoon Offshore is volop bezig met de zoektocht naar investeerders voor de bouw van het nieuwe windmolenpark van Bard in de Noordzee. Geïnteresseerde partijen zijn onder meer beursgenoteerde energiebedrijven die zich willen verduurzamen. Ze kunnen een belang in het windmolenpark nemen, en daarnaast ook een deel van de stroom ervan afnemen. Behalve afvalbedrijf HVC, dat recentelijk een belang nam, is ook het Belgische supermarktconcern Colruyt geïnteresseerd, zo zegt woordvoerder Marcel van den Berg.

Geld sprokkelen
Recentelijk werd bekend dat HVC een belang van 15% neemt in de holding die boven de parken komt te staan, ter waarde van 75 miljoen euro. Dat betekent dus dat er 500 miljoen euro aan eigen vermogen in gestoken wordt. Typhoon Offshore regelt de financiering van het park voor Bard. Deze twee bedrijven zouden uiteindelijk zelf een belang van 5 tot 10% nemen. Nodig is in totaal 2 tot 2,5 miljard euro, zowel voor de bouw van het park als voor de aanleg van het net. Dat zou betekenen dat er nog 1,5 to 2 miljard euro geleend moet worden. Vraag is dus nog even waar de rest van het geld vandaan moet komen.

Haute finance
Daarover is Typhoon nu dus druk in gesprek. Volgens Van de Berg zal de helft van het totaalbedrag (1,3 miljard euro) door banken gefinancierd worden in de vorm van leningen en de andere helft ingebracht worden door beursgenoteerde bedrijven en institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Die laatste organisaties zouden belangstelling hebben vanwege de gestage inkomstenstroom, die vooral toe te schrijven is aan de subsidies die aan het project gegeven zullen worden (meer dan 4 miljard euro). Die 500 euro aan eigen vermogen lijkt onderdeel te zijn van die laatste 1,2 miljard. De rest wordt mogelijk gegeven in de vorm van achtergestelde leningen.

Schapen over de dam
Vraag is of banken en andere financiële instellingen staan te springen om deel te nemen, zo vlak na de kredietcrisis. Het project is niet geheel zonder risico's. HVC heeft er in ieder geval alle vertrouwen in. "De negatieve publiciteit is geweest. Als er één schaap over de dam is volgen er meer", zo zegt woordvoerder Micheal Beers van HVC, namens directeur Wim van Lieshout. De opmerking over negatieve publiciteit slaat op verhalen over mogelijke verantwoordelijkheid van de eigenaren van Typhoon Offshore, Dirk Berkhout en Dennis Lange, bij het faillissement van het duurzame energiebedrijf Econcern.

Netwerkverbinding
En ook het Belgische supermarktketen Groep Colruyt (onder meer exploitant van Spar in België) zou nu dus geïnteresseerd zijn. Dat bedrijf neemt ook al deel in het Belgische windmolenpark Belwind. Voor de hand ligt dat banken als ASN en Rabobank in principe interesse zullen hebben in het verschaffen van leningen,want die namen ook deel in Belwind. Inmiddels heeft een Koreaans bedrijf, Korwind, een belang in Typhoon Offshore genomen. De directrice van Korwind zou in 2010 verkozen zijn tot businessvrouw van Korea (Zuid-Korea mogen we aannemen).

Buitenspel
Opvallend is verder dat niet landelijk netbeheerder Tennet de verbinding van 80 kilometer naar het vasteland gaat aanleggen, maar een eigen onderneming, die daarvoor speciaal is opgericht. In Duitsland gaat Tennet al de zevende verbinding naar een windmolenpark op zee aanleggen, zo maakte het bedrijf woensdag bekend. Woordvoerder Jelle Wills zegt dat Tennet in Nederland niet is aangewezen tot netbeheerder voor de zee. Er was wel de intentie hiertoe maar toen viel het kabinet. Het huidige kabinet is zich af aan vragen wat het met wind op zee aanmoet. In Duitsland is er voor de beheerders van het hoogspanningsnet wel een plicht om de aansluitingen te verzorgen. Tennet is daar zo'n beheerder sinds de overname van Transpower.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn