Visafval van Urk tot Katwijk naar vergister in Spakenburg

10 februari 2011 - Woensdag is in Spakenburg een grote invoeder voor groen gas op het openbare net geopend. De invoeder staat bij visverwerkingsbedrijf A. van de Groep en voedt het gas in dat wordt opgewekt door visafval te vergisten. De capaciteit is 800 kubieke meter per uur en dat is nog lang niet genoeg als het aan de eigenaar van het bedrijf ligt. Hij wil een stukje verderop langs het Eemmeer een nieuwe installatie bouwen die acht keer zoveel biogas kan opwekken.

Meeuwenpoep
De bestaande vergistingsinstallatie zit onder de meeuwenpoep en is dus al een aantal jaren oud; tot voor kort werd er stroom opgewekt met het biogas dat vrij komt bij de vergisting. Maar de productie van groen gas is veel lucratiever, zo zegt één van de medewerkers van het bedrijf. Daarom kwam Arie van der Groep in 2008 op het idee om het biogas op te werken tot groen gas, dat kan worden ingevoed in het regionale net. Daarvoor wordt CO2 en zwavel eruit gehaald, waarna weer een deel van het CO2 wordt toegevoegd, om de Wobbe-index op orde te krijgen, zo legt Albert van der Molen van Stedin uit. Ook worden alle verontreinigingen eruit gehaald en wordt er ter plekke een lekker luchtje aan toegevoegd (de gaslucht).

Eerste mailtje uit 2008
De installatie werd woensdagmiddag geopend door directeur Jeroep de Swart van Stedin, Arie van de Groep en gedeputeerde Wouter de Jong van de provincie Utrecht. De belangstelling was groot. Stedin is altijd welwillend geweest, zo memoreerde Van de Groep, die als bewijs daarvoor het eerste mailtje dat Van der Molen in 2008 aan hem stuurde en plein public voorlas: 'Ik bel u volgende week terug...' Van de Groep  had dus geluk gehad, want "je hebt het niet voor het zeggen als het om netbeheerders gaat." Stedin (onderdeel van Eneco) hoopt trouwens nieuwe kennis op te doen over het opwerken van biogas, en de invoering ervan in het net. Daarom is Enco deels eigenaar van de installatie.

Love baby
De Swart merkte op hoe snel de capaciteit van groengas-installaties toeneemt. Een andere installatie van het bedrijf staat in Beverwijk bij een waterzuiveringsinstallatie van Hollands Noorderkwartier, en die heeft slechts een capaciteit van 35 kubieke meter per uur. Die installatie  wordt trouwens binnenkort geheel vernieuwd, waarna de bestaande installatie naar de zuivering in Amsterdam-West gaat, zo vertelde Dick Vlieger van Joulz. De Jong noemde het project zijn love baby. De provincie Utrecht heeft grote ambities als het gaat om duurzame energie. Vandaar dat de provincie een tijdje geleden voor veel geld (teveel zeggen sommigen) de econoom Jeremy Rifkins inhuurde. "Wij willen voorop lopen in de energietransitie en daar hebben we ondernemers voor nodig. Waar anderen nota's schrijven gaan jullie gewoon aan de slag", zo zei hij tegen Arie van der Groep. De provincie heeft Europese subsidie aangevraagd om een groen gas hub te kunnen worden.

Slepen met visafval
De provincie buigt zich nu over de uitbreidingsplannen van Van de Groep. De Jong kon er niet veel over zeggen, maar hij wilde wel kwijt dat het er goed uitzag. "We vinden het zo belangrijk dat we er alles voor over hebben om het mogelijk te maken." Ook Rijkswaterstaat is erbij betrokken want het visafval zal dan over water worden aangevoerd. Daar zijn voorzieningen voor nodig en die kunnen een belemmering vormen voor de scheepvaart. Ook gaat er afvalwater geloosd worden in het meer. Het is trouwens wel de vraag of het nog wel erg duurzaam is om visafval van heinde en verre naar Spakenburg te brengen, zo vroeg iemand zich af. Op een gegeven moment zijn de nadelen voor het milieu van het transport groter dan de voordelen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn