CO2-opslag Noorden gaat inderdaad niet door

15 februari 2011 - Het plan om CO2 in Noord-Nederland op te slaan in lege gasvelden gaat niet door, zoals Energieenwater.net in januari al meldde. Minister Verhagen van Economische Zaken heeft dit maandag bekend gemaakt. In plaats daarvan wil hij zich richten op opslag in gasvelden onder de Noordzee.

Afbreukrisico
De emotie en twijfel in het noorden over het project wegen zwaar mee bij de beslissing, zo schrijft Verhagen. Eerder was het gebrek aan draagvlak al een belangrijke reden voor het afblazen van het CO2-project in Barendrecht. Aangenomen kan worden dat er ook andere factoren meespeelden, zoals twijfel bij de NAM, die de gasvelden exploiteert. Die was bang voor afbreukrisico: ook de opslag van gas en de gaswinning zelf zouden erdoor ter discussie kunnen komen te staan.

Onbekend terrein
Alleen de vergunningsprocedure zou, mede door het verzet, al jaren duren. Daarnaast zou er waarschijnlijk veel belastinggeld naar het project moeten, zouden zich er veel ambtenaren mee bezig moeten gaan houden en is de techniek om CO2 af te vangen nog onbekend terrein. De CO2 zou moeten komen van de nieuwe kolencentrale van RWE in de Eemshaven, maar dat bedrijf stond waarschijnlijk niet te trappelen om CO2 af te gaan vangen, of het bedrijf eiste veel geld van de overheid voordat het zou overgaan tot het bouwen van een CO2-afvang-installatie.

Niet afgeschreven
Toch heeft Verhagen CO2-opslag niet helemaal afgeschreven. Hij wil verder met projecten op zee; vergunningen voor die projecten kunnen relatief makkelijk verstrekt worden, zo schrijft hij. Er is er al één project op gang gekomen: de opslag van CO2 onder zee door de energiebedrijven Eon en Electrabel, die op de Maasvlakte vervuilende centrales aan het bouwen zijn. Verhagen wil voor nieuwe projecten mee gaan dingen naar de omvangrijke subsidies (4 à 5 miljard euro maar liefst) die de Europese Unie beschikbaar heeft gesteld voor CO2-projecten.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn