Eerste Kamer gaat Slimme meterwet na drie jaar vertraging als hamerstuk afdoen

17 februari 2011 - De Eerste Kamer gaat volgende week eindelijk de zogenaamde Slimme meterwet aannemen. De wet wordt opvallend genoeg afgedaan als hamerstuk, nadat de Kamer voor drie jaar vertraging heeft gezorgd door eisen omtrent de privacy van mensen.

Oud besje
De wet zelf is al in 2008 ingediend. Nadat die door de Tweede Kamer was aangenomen strandde die echter in de Eerste Kamer. Die vond dat de privacy van mensen onvoldoende was gewaarborgd en dat mensen om die reden het recht moesten hebben om de meter te weigeren. Het ministerie van Economische Zaken had de meter verplicht willen stellen. De Tweede Kamer had toen trouwens al bepaald dat er eerst een proefperiode van twee jaar zou komen voordat de slimme meter zou worden 'uitgerold'.

Discussie gesloten
Het ministerie kwam met een zogenaamde novelle (een wetje speciaal bedoeld om aan wensen van de Eerste Kamer tegemoet te komen), die weer door de Tweede Kamer moest worden aangenomen. Dat gebeurde eind vorig jaar. Na nog wat vragen van met name de SP, die altijd moeite heeft gehad met de slimme meter, kan de wet dan eindelijk plenair worden behandeld. Discussie wordt niet meer nodig geacht, zodat de wet als hamerstuk wordt afgedaan. Zowel de novelle als de wet zelf worden afgetikt. Daarnaast zijn er ook nog een wet en een novelle opgesteld om Europese wetgeving over het uitlezen van meters te implementeren. Die worden volgende week ook afgehandeld.

Andere zaken
De Slimme meterwet bevat trouwens ook aspecten die niets met de slimme meter te maken hebben, zoals bijvoorbeeld de invoering van het capaciteitstarief (transporttarief dat niet op de hoeveelheid afgenomen energie, maar op de capaciteit van de meter is gebaseerd), en van het zogenaamde leveranciersmodel, waarbij de rekening voor zowel het transport (van de netbeheerder) als voor de levering door de leverancier gestuurd wordt, zodat de afnemer niet met een wirwar van rekeningen wordt geconfronteerd.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn