Aardwarmte project Pijnacker geopend, tweede project binnenkort klaar, Koekoekspolder van start

18 februari 2011 - In Pijnacker is donderdag een aardwarmte-installatie geopend. De installatie staat bij het tuinbouwbedrijf Ammerlaan. Begin vorig jaar is de boor in de grond gegaan en nu vloeit er vanuit een diepte van 2100 meter water van 71 graden naar boven. Een tweede project, bij een tomatenkweker in de buurt wordt binnenkort afgerond.

Duurzame potplanten
De kwekerij van potplanten Ammerlaan investeerde zelf 5 miljoen euro en kreeg 2 miljoen euro subsidie voor het project, dat in samenwerking met studenten van de TU Delft tot stand is gekomen. Met de warmte worden ook een nabijgelegen zwembad, twee andere tuinbouwbedrijven, een sporthal, een fitnesscentrum en een school verwarmd, zo zegt Leon Ammerlaan tegen Energieenwater.net. Bij de opening waren onder meer Diederik Samsom (PVDA-Kamerlid) en burgemeester Rik Buddenberg van Pijnacker-Nootdorp aanwezig.

Moratorium opgeheven
Ook bij tomatenkwekerij van de Gebroeders Duijvestijn, dat daar niet ver vandaan ligt, wordt gewerkt aan de aanleg van een aardwarmte-installatie. Binnen twee weken wordt de pomp daar geïnstalleerd en over anderhalve maand hoopt het bedrijf warmte te gaan produceren. Dit bedrijf was nog net op tijd voordat er eind vorig jaar een moratorium werd afgekondigd op het boren naar aardwarmte. Dat moratorium is nu weer opgeheven, zodat ook het project in de Koekoekspolder (bij Kampen) binnenkort een aanvang kan nemen.

Open dag
Als u belangstelling heeft: zaterdag 19 februari is er een open dag op het bedrijf Ammerlaan (adres: Nootdorpseweg 15, Pijnacker, bij de politie en brandweer). Ook aan te raden als u van bloemen houdt.

Copyright ┬ę Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn