Innovatieve waterberging in aanbouw in Schiedam

23 februari 2011 - Een waterberging onder een weg. Die wordt in Schiedam gebouwd door Dura Vermeer. Innovatief is ook dat er een nieuwe techniek wordt gebruikt bij het maken van de betonnen bak. Woensdag was er een bijeenkomst met onder meer wethouder Maarten Groene van Schiedam en Hoogheemraad Ingrid ter Woorst van Delfland om even stil te staan bij de aanleg ervan.

Steenvlakte
De berging komt te liggen in de Schieveste. Dat is een smalle strook grond aan de achterkant van het treinstation Schiedam, tussen het spoor en de A20. De bedoeling was dat het volgebouwd zou worden, maar daar is door de recessie een beetje de klad in gekomen. Wel is de Milieudienst Rijnmond er al gevestigd in een groot gebouw en wordt er even verderop druk gebouwd aan een school voor VMBO en MBO. Omdat het gebied volgebouwd wordt kan het water niet wegsijpelen en moest er een oplossing bedacht worden voor de afvoer van water voor het geval het hard regent. Die is er nu dus gevonden.

Pijpendak
Er wordt een lange smalle bak van beton gebouwd, waar straks de lokale weg op wordt aangelegd.Het is een bak van ongeveer 5 meter breed, 300 meter lang en een meter diep. De betonnen bak ligt er al. De manier waarop het dak wordt aangelegd is vrij nieuw. Er wordt een raster van plastic paaltjes geplaatst, waar straks beton in komt (zie de foto), en die worden bijeengehouden door plastic dakjes die straks het beton naar de paaltjes begeleiden, totdat ze gevuld zijn (zonder dat het tussen de dakjes door kan sijpelen). Het plastic bouwwerk, bedacht door de firma Waterblock, blijft staan als de bak af is.

Wervelventiel
De berging is genoeg voor zo'n 1400 kubieke meter water, en de bedoeling is dat er nog een uitbreiding komt naar 1900 kubieke meter. Aan de zijkanten zitten trouwens ook een soort kieren, zodat een deel van het water weg kan sijpelen de grond in. De rest gaan via een buis naar de Schie, die een stukje verderop ligt, en in de Maas uitkomt. Het water komt gedoseerd de Schie in, middels een wervelventiel, zodat die bij veel regen niet teveel water ineens krijgt te verwerken. De bak kan eventueel ook schoongespoten worden; daarvoor zijn mansgaten aangebracht. Het zand blijft achter in sleuven in het midden van de bak.

Visjes in de bak
Discussie was er nog even of de bak nu moet worden gezien als onderdeel van het open water of dat het een soort rioolafvoer is. In principe kunnen er vanuit de Schie visjes in zwemmen, zo zei iemand van de gemeente, waarmee het dus open water zou worden. Interessante discussie voor de watertechnologen. Straks komt in ieder geval de weg erover heen te liggen en dan ziet niemand er meer iets van. Vandaar dat de gemeente en het waterschap nu even een moment inbouwden om de bering te bezichtigen.

Clusterbuien
Eind jaren negentig en in 2010 waren er heftige buien, waardoor onder meer in Delft het water bij mensen tot aan de voordeur stond. "Statistisch was het niet mogelijk, maar het gebeurde toch", zo zegt Ter Woorst. Dat was voor het waterschap reden om na te denken over manieren om het water te bufferen. "Clusterbuien kun je niet in één keer wegpompen. Die moet je kunnen bufferen. Elk gebiedje heeft zijn eigen buffer nodig", aldus Ter Woorst. Het aanleggen van buffers in de boezem is niet zo moeilijk, maar die in de polder wel, omdat het hoogheemraadschap daar nauw moet samenwerking met gemeenten, als die willen gaan bouwen. In plaats van zeggen: 'jullie kunnen daar niet bouwen' gaat het waterschap liever met de gemeenten om tafel zitten om te kijken hoe waterberging en bebouwing van weer een polder hand in hand kunnen gaan.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn