Climex stopt ermee

2 maart 2011 - De Nederlandse klimaatbeurs Climex stopt ermee. In ieder geval de spothandel in uitstootrechten voor CO wordt stil gelegd. De onzekerheid is te groot geworden door de diefstal van rechten begin dit jaar, zo zegt een medewerker tegen Energieenwater.net. "De beurs loopt daardoor teveel risico."

Veilingen
Na de diefstal werden de nationale handelsregisters gesloten, waardoor spothandel onmogelijk was. Die van Nederland is inmiddels weer open, maar blijkbaar durven de spotbeurzen het nog niet aan om de handel op te starten. Kopende partijen kunnen straks rechten in handen krijgen die gesloten blijken te zijn, waarna het dus de vraag is of ze die moeten afstaan en hun geld kwijt zijn. Mogelijk gaan ze dan claimen bij de beurs. Overigens is niet duidelijk waarom niet bekend is welke rechten (met welke nummers) gestolen zijn, waar die zich nu bevinden en waarom niet voorkomen kan worden dat die nog langer verhandeld worden.

Geen succes
Mogelijk dat Climex wel doorgaat met het houden van veilingen van rechten die door overheden aan de markt worden aangeboden. In april wordt in ieder geval nog wel een veiling gehouden voor Oostenrijk. Climex, ooit begonnen als New Values, is nooit echt van de grond gekomen. Pas geleden werd al bekend dat directrice Sascha Bloemhoff er mee ophoudt. De beurs werd vorig jaar door de eigenaren Tennet en de Rabobank ondergebracht bij APX Endex.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn