Wageningen en Eneco gaan de energiecirkel rondmaken met algen

8 maart 2011 - Het onderzoek naar algen krijgt een impuls nu Wageningen Universiteit heeft besloten om samen met Eneco een proefkas voor de kweek van algen te gaan bouwen in Lelystad. De kas zal gebouwd worden op het terrein van Acrres, een toepassingscentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen.

Veelvraat
Op het terrein staat al een biovergistingsinstallatie die de algen van allerlei ingrediënten zal gaan voorzien. De installatie is een combinatie van een mestvergistingsinstallatie, waar biogas uit komt, en een WKK-installatie, die het gas omzet in warmte en elektriciteit. De CO2 uit de rookgassen kan aan de algen worden 'gevoerd', evenals de meststoffen uit het digestaat van de vergister. Verder hebben algen warmte nodig, waar de WKK installatie dus ook in voorziet.

Industriëel proces
De kassen worden overdag met zonlicht en 's nachts met Led-lampen verlicht, zodat de algen dag en nacht kunnen groeien. Het proces hiervoor is ontwikkeld door Algae Food & Fuel (AF&F), dat samen met Acrres een onderzoeksprogramma op poten zet. De algen zelf kunnen weer gebruikt worden als meststof voor vergistingsinstallatie, waarmee de cirkel dus rond is, of als voedingsadditieven in veevoer. In dat laatste geval zal er echter geen rotzooi in de algen mogen zitten. Doordat ze CO2 opnemen vermindert de CO2-uitstoot. De universiteit spreekt van een alternatief voor CO2-opslag onder de grond, maar dit lijkt overdreven.

Vlot trekken
Van algen werd een paar jaar geleden veel verwacht en het werd zelfs de nieuwe olie genoemd. De verwachtingen kwamen echter niet helemaal uit, en een aantal projecten in Nederland mislukten of brachten niet wat er van verwacht werd. Er moeten gigantische hoeveelheden van aangemaakt worden voordat de omvang van de biomassa enig gewicht krijgt, of voordat de reductie in CO2 of vervuilende stoffen significant wordt, en hier is veel oppervlakte voor nodig. Mogelijk kan de universiteit de gefnuikte ontwikkeling weer vlot trekken.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn