Brand in kerncentrale, vier centrales dicht na aardbeving Japan

11 maart 2011, 12 uur - Vier kerncentrales dichtbij het epicentrum van de aardbeving die Japan heeft getroffen zijn stil gelegd, zo zegt de internationale atoomorganisatie IEAE. Bij een kerncentrale zou brand zijn uitgebroken, maar dat zou niet in het reactorgebouw zijn, maar in het turbine-gebouw, zo meldt Tohoku Electric Power. De centrale ligt in Miyagi prefecture, wat het ergst getroffen is. Wel is er een koelprobleem in een andere centrale, nadat die werd uitgezet.

Tsnunami
Het epicentrum bevond zich in zee 130 kilometer ten oosten van Sendai, zo'n 400 kilometer ten noorden van Tokio. De kracht bedroeg 8.9 op de schaal van richter. De aardbeving heeft een tsnumani op gang gebracht; golven van zo'n 10 meter zijn in het noordoosten aan land gekomen, en spoelde auto's, boten en zelfs gebouwen weg. De helft van Sendai staat onder water. Er waren van beelden van motorrijders die snel voor de golven uit probeerden weg te komen. Ook andere landen kunnen getroffen worden door de tsunami.

Koelprobeem
De Japanse premier Naoto Kan zegt dat er geen radioactiviteit weg is gelekt, maar er schijnt een probleem te zijn met het koelen van een Fukushima-centrale in Onahama, meer in de richting van Tokio. Als centrales uit gezet zijn blijven ze nog heel lang warm en die warmte moet afgevoerd of gekoeld worden, anders gebeuren er ongelukken. Daar heb je elektriciteit of brandstof voor nodig en dat schijnt een probleem te zijn, zo meldt CNN. Noodaggregaten bij één van de reactoren zouden niet zijn aangeslagen. Behalve de kerncentrale staat er ook een olieraffinaderij in brand nabij Tokio; ook veel opslagtanks voor olie staan daar.

Update 14.00 uur: de brand in de centrale schijnt bedwongen te zijn, maar de koelproblemen in de centrale in Onahama zijn nog niet over. Als de kern van de centrale te warm wordt kan die gaan smelten. Een paar duizend mensen in de omgeving zijn geëvacueerd.
Update 17.00 uur: Het koelsysteem zal gauw weer normaal weer gaan functioneren, zo laat de regering weten.
Update 23.00 uur. Nog steeds problemen. Mensen in een groter gebied om de centrale zijn geëvacueerd. Mate van radio-activiteit in het gebied is hoger dan normaal. Mogelijk laat de staf stoom ontsnappen om de druk in de reactor te laten dalen.


12 maart 2011
Update 9.00 uur: Meltdown dreigt. Massale evacuaties uit het gebied. Explosie gehoord in de centrale.
Update 10.17 uur: Muur, of dak van een van de gebouwen is ingestort, stoom- of stofwolken stijgen op uit de eenheid.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn